Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Megfigyelt művészet – rendhagyó kiállítás nyílik a vásárhelyi Emlékpontban

Az állambiztonsági szolgálatok és a művészet viszonyát mutatja be a hódmezővásárhelyi Emlékpont múzeum új időszaki kiállítása, melyen a látogatók a bemutatott festmények mellett elolvashatják az alkotójukról készített ügynökjelentéseket is.

Blazovich Péter, a közgyűjtemény vezetője az április közepén nyíló tárlatot bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a kiállítás rendezését csaknem kétéves kutatómunka előzte meg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában.

Hódmezővásárhelyen a hatvanas években az állambiztonság egyik célcsoportja a művésztársadalom volt. Főleg két személy keltette föl a politikai rendőrség „érdeklődését”: Bibó Lajos, a két világháború közötti időszak ünnepelt drámaírója és Galyasi Miklós, a Tornyai-múzeum alapítója. Ők nemcsak „horthysta”, illetve ‘56-os múltjuk miatt váltak célszeméllyé, hanem azért is, mert kialakult körülöttük egy-egy – fiatal értelmiségiekből, tisztelőkből álló – baráti kör.

A Csongrád megyei politikai rendőrség hamar fölfigyelt a két idős ember körül kialakuló csoportra. Úgy ítélték meg, folyamatos ellenőrzés alatt kell tartani a Bibó- és Galyasi-kört, és megbízható információkat kell gyűjteni az ott megforduló személyek politikai nézeteiről, általános hangulatáról.

A két értelmiségi csoportba összesen hat ügynök épült be, akik rendszeresen készítették jelentéseiket. A múzeum munkatársai a hatalmas dokumentum mennyiséget feldolgozva igyekeznek bemutatni, hogyan gondolkodtak egykor az ügynökök, és miként láttak hozzá a művészek egy-egy alkotás elkészítéséhez, esetenként mérlegelve annak következményeit.

A kutatásokat irányító történész, Mészáros Tamás kifejtette, a hatalom által a képzőművészetre kényszerített szocreál irányzattal szemben a vásárhelyi festőiskola a népi hagyományokat felelevenítve és az elődök értékeit hordozva saját útját járta.

A kiállításon a közönség találkozhat majd a vásárhelyi iskola követőinek festményeivel, mellettük pedig elolvashatja az alkotókról készült ügynökjelentéseket is. Az állambiztonsági szolgálatok világát egy „T-lakás”, találkozási lakás idézi meg, melyet a helybéliek által felajánlott bútorokkal rendeztek be, és az érdeklődők benézhetnek majd Galyasi Miklós egykori dolgozószobájába is – közölte a szakember.

(MTI)

Megszakítás