Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Meghívó – Szent István Király Ünnepe

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt és kedves családját Államalapító Szent István királyunk tiszteletére rendezett ünnepségsorozatra 2013. augusztus 16. és 20. között.

Programok

Meghívó

2013. augusztus 16. péntek

Kossuth tér

17.30 Térzene
Közreműködik: A MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara, vezényel: Kovács István őrnagy

18.00 Ünnepélyes zászlófelvonás
Közreműködik: A MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara, vezényel: Kovács István őrnagy

Borfesztivál színpad
(Dr. Rapcsák András út)

18.30 A IX. Bor- és Pálinkafesztivál megnyitója, az Európai Borlovagrend
Magyarországi Konzulátusának felvonulása
A IX. Bor- és Pálinkafesztivált megnyitja: Dr. Kószó Péter alpolgármester
Közreműködik: A MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara, vezényel: Kovács István őrnagy

A IX. Bor- és Pálinkafesztivál ebben az évben augusztus 16-20. között minden nap 15.00 órától 01.00 óráig várja a vendégeket. A Kossuth téren és a Dr. Rapcsák András úton felállított pavilonokban Magyarország történelmi borvidékeinek nemzetközileg is elismert legfinomabb borait, köztük a soproni, badacsonyi, etyek-budai, szekszárdi, villányi, mátraaljai, hajós-bajai, tokajhegyaljai, sóshalmi nedűket ízlelhetik meg a fesztiválra látogató vendégek.

19.30 Az Omlett zenekar koncertje

A 2011 elején alakult hódmezővásárhelyi Omlett zenekar fiatal, de tapasztalt zenészekből áll. Az elsősorban feldolgozásokat játszó együttes repertoárjában többek között ínycsiklandozó smooth jazz szerzemények és cammogó soul funky dalok is szerepelnek. A zenekar tagjai: Csiki Kata Anna – ének, Belovai János – gitár, Malkócs Máté – billentyű, Szegény István – dob, Karasz Gábor – basszusgitár.

21.00 A Neon Trió koncertje

A hódmezővásárhelyi Neon Trió műsorán blues, rock és funky klasszikusok szerepelnek John Mayertől Stevie Wonder-en át Eric Claptonig. A formáció tagjai: Harangozó Sebestyén (gitár, ének), Kaszás László (basszusgitár, vokál) és Rácz Zsolt (dob). A zenéjüket a letisztult hangzás jellemzi, amely a sok éves együtt muzsikálás eredményeképpen alakult ki.

2013. augusztus 17. szombat

Alföldi Galéria udvara

09.00–13.00 Kézműves játszóház

10.30 Pán Péter duó – gyermekelőadás

A Peter&Pan duó célja, hogy két akusztikus gitár és két énekhang segítségével, minden egyéb kellék, díszlet, jelmez mellőzésével („…ami nincs ott azt majd odazenéljük”) szórakoztassák az óvodás és kisiskolás korú gyerekeket. Az elmúlt tizenöt év során több ezer „gyerekembör” volt nézője előadásaiknak, amelyekben helyet kapnak népszerű, mindenki által kedvelt gyerekdalok, népdalok, alkalmat teremtve egy kis közös éneklésre.

Kossuth téri nagyszínpad

16.00 A Városi Fúvószenekar koncertje
Vezényel: Vágó János karnagy
Közreműködik: Hód- Kristály Mazsorett Csoport
A Kossuth téri nagyszínpad ebben az évben a Városi Fúvószenekar könnyed nyári szórakoztató zenéjével és mazsorettbemutatóval nyit meg.

18.00 Jazzebel zenekar koncertje

A hódmezővásárhelyi Jazzebel 1999-es megalakulása óta intenzíven dolgozik egy számára közel álló letisztult hangzásvilág, és egyéni előadásmód kialakításán. A zenekar tagjai rutinos zenészek, akik a korai swing korszak, és a kevésbé ismert latin-amerikai szerzők műveit játszák, a kevesebb néha több elve alapján, hangzásuk „levegős”, kerülik a harsány és túldíszített előadásmódot.

20.00 Group ‘N’ Swing zenekar koncertje

A Group’N’Swing zenekar Magyarország első számú Swing & Boogie Show zenekara, amely saját, kifejezetten táncparkettre szánt, boogie-s lüktetésű, de swinges, big band-es hangulatot idéző szerzeményeivel és a stílushoz passzoló karakteres imidzsével vívta ki a szakma és a közönség elismerését.
A most elkészült második nagylemezük, a „Botrány” az év hazai szórakoztató zenei albumaként 2013-ban Fonogram-díjat kapott; az album zenei rendezője a United formációból is ismert Romhányi Áron volt. 2013-ban a TV2 The Voice című műsorában a zenekar énekese Gájer Bálint a második helyet szerezte meg.
Tagok: Ének: Gájer Bálint, Mihályi Réka; Trombita, vokál: Csík Tibor, Nyikes Krisztián; Tenor szaxofon; vokál: Bakó István; Harsona, bariton szaxofon, vokál: Almási Attila; Zongora, vokál: Lőrincz Ádám; Gitár: Gyalog Zoltán; Nagybőgő: Molnár Péter; Dobok: Péntek Tibor.

Borfesztivál színpad
(Dr. Rapcsák András út)

17.00 Dumaszínház: Mogács Dániel

Mogács Dániel színésznek készült, és ennek ellenére az is lett. A magyar színházi kabaré újraélesztésén munkálkodó stand up színész, mester-bábos, Brendon, a susogós mackó rendezője, mozgatója, hangja. Sokáig bízott benne, hogy testmagassága, így harmincon túl még pozitív irányban változhat, de orvosai már nem bíztatják.

19.00 A T-34 zenekar koncertje

A T-34-et 2012 augusztusában alapította Benyhe Kis László, Blaskovics Kristóf és Monori Attila Hódmezővásárhelyen. A zenekar alapvető célja már a megalakuláskor is az volt, hogy magyar nyelven, saját számokat írjon. Stílusukra leginkább a klasszikus rock hangzás, azon belül is egyfajta ösztönös, energikus zenei megközelítés jellemző, amit leginkább a kortárs rock zenekarok közül talán a példaképnek is tekinthető Motorhead képvisel. A zenekar idén augusztusban készül felvenni első stúdióalbumát.

21.30 A Stratégia zenekar koncertje

A banda jelenlegi tagsága 2010 óta áll fent. A hagyományos heavy metal zenét power metal, néhol progresszív elemekkel játszó zenekar mondanivalójának középpontjában a hazafias gondolkozás áll teljesen egészséges, mindenki számára befogadható formában. A 2009 óta aktívan koncertező csapat országszerte sok helyen megfordult már, valamint határainkon túl Délvidéken és Erdélyben is több ízben adott koncertet.

2013. augusztus 18. vasárnap

Alföldi Galéria udvara

09.00–13.00 Kézműves játszóház

10.30 Kócbabák Bábszínház: Egyszer egy királyfi – gyermekprogram
A sokak által ismert és szeretett meseelőadás végén a Kócbabák Bábszínház táncra perdül a közönség idősebb és fiatalabb tagjaival.

Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színházterme

16.30 Jövőre, veled, itt

Bernard Slade 1975-ben írt színdarabját – a színházak meghódítása után – 1978-ban filmre is vitték: a sikeres mű négy Oscar-jelölést gyűjtött be, és azóta is minden idők egyik legjobb romantikus alkotásaként tartják számon. A kétszereplős mű igazi jutalomjáték: a kecskeméti stúdió előadásban a Danyi Judit – Hegedűs Zoltán művészházaspár önfeledt játékát figyelhetjük meg. Az előadást Szerednyey Béla rendezi, aki az első próbán hangsúlyozta: a darab elementáris színészi játékra ad lehetőséget, nagyszerűsége pedig a verbalitásban rejlik. Sokkal fontosabb az, amit a szereplők mondanak, ami történik velük, mint a helyszín. A díszletet Szerednyey Béla tervei alapján készítik majd el, míg a jelmezek Velich Rita munkái.

Borfesztivál színpad
(Dr. Rapcsák András út)

15.30 Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar koncertje

A Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar a teljes repertoárjából válogat. Indulók, operett, swing, filmzene – igazi zenei koktél várja a közönséget.

18.30 Twentees zenekar koncertje

A hódmezővásárhelyi Twentees 2012 nyarán állt össze jelenlegi formájában. A főként indie rockként definiálható gitárzenéjükre olyan különböző stílusú zenekarok voltak hatással, mint a The Black Keys, a Blink182 vagy a Bloc Party. Ihleteik forrásának számít a legtöbb modern felfogású rock zenekar, akik hagyományos hangszereléssel adnak elő a korízlésnek megfelelő dalokat – pontosan ez a Twentees törekvése is.

21.00 G- Jam Project koncert

A G- Jam Project zenekart 1995-ben Király István hívta életre azzal a céllal, hogy a magyar zenei palettát olyan stílussal színesítse, amely az országban addig – de mondhatni, hogy a mai napig – sokak számára ismeretlen volt. Ez az úgynevezett instrumentális műfaj, mely az énekhangot mellőzve a hangszereket helyezi előtérbe, s azok virtuozitására épül, jelen esetben a gitárra.
A zenekar jelenlegi tagjai: Bráder István – ritmus gitár, Király Gyula – basszus, Király István – szóló gitár, Kovács Balázs – dob, Pénzes Máté – billentyűs hangszerek.

Kossuth téri nagyszínpad

19.30 Mystery Gang koncert

Egy olyan korban, amikor már minden éppen megalakuló szakközépiskolai zenekar a hip-hop-ba öltött szimfonikus metált ötvözi a délkelet-tibeti afro-house alapú ezoterikus etno-jazz-zel, csak hogy egyből az induláskor megmutassa, milyen művelt és ötletes zenészekből is áll a nagymama szuterénjában egyre nagyobb sikereket arató formáció, nos, egy ilyen korban nem lehet nem imádni a Mystery Ganget. Ez a trió ugyanis ehhez képest semmi mást nem csinál hosszú évek óta, mint a legautentikusabb, legelemibb, legkezdetlegesebb formájában mutatja be, milyen is volt a rock and roll Amerikában az ötvenes évek derekán – és ez maga a nagybetűs hiánypótlás ebben a szétagyalt magyar popzenei sivatagban.
A zenekar ebben az évben ünnepli fennállásának 15. évfordulóját.

22.00 The Carbonfools koncert

A The Carbonfools egyedi hangzásvilágának alapja az elektronikus és az élő hangszeres zene egysége. Második nagylemezükkel, a Carbonheart-tal (Szénszív) léptek be a magyar zenei elitbe, dalaikat előszeretettel játsszák a magyar televíziók és rádiók, dalaik letöltésének száma százezer fölött van. Magyarország legismertebb koncertzenekaraként folyamatosan járják az országot, 2010-ben két londoni fellépésük is volt.

2013. augusztus 19. hétfő

Alföldi Galéria udvara

09.00–13.00 Kézműves játszóház

10.30 Bazsó és Borka– egy szeretni és égetnivaló ikerpár.

Hol egymást bosszantják, hol szüleik idegein táncolnak, és bármibe is fogjanak, biztos, hogy előbb-utóbb hatalmas kalamajka lesz a vége. Nyomukban egerek lepik el a lakást, romokban hever a nappali, liszt hull a plafonról. Vajon mi köze ehhez a titokzatos pincerémnek? Bátky András és Lakatos István nagysikerű könyve alapján Bognár Anna, Bernáth Dénes, Lőrincz Sándor előadásában gyerekek és felnőttek együtt fakadnak nevetésre a történet láttán.

Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színházterme

16.00 Lőrinczy Attila: Könnyű préda – zenés komédia

Szereplők: Pikali Gerda, Kelemen József, Sarkadi Kiss János, Bezerédi Zoltán, Balikó Tamás, Margitai Ági, Mózes András, Gonda Kata, Hajmási Dávid, Piti Emőke.

Lőrinczy Attila a kortárs drámaírók középgenerációjának egyik legjelentősebb és legsikeresebb alkotója, az elmúlt tizenhárom évben hét darabját mutatták be a Budapesti Katona József Színháztól az Új Színházig, Szegedtől Kaposváron át Szombathelyig.
Legújabb műve, a Könnyű préda, egy zenés vígjáték, társadalmi szatíra, fordulatos és mulatságos látlelet napjaink Magyarországáról. A darab zenei részét azok a már népszerű slágerek adják, melyek a történet egyes csúcspontjain a szituációhoz és a karakterekhez illően megszólalnak – egyebek mellett Bródy János, a Bizottság együttes és Majka szerzeményei.

Borfesztivál színpad
(Dr. Rapcsák András út)

18.00 Borverseny eredményhirdetése – a Vásárhely Bora cím átadása
A díjakat átadja: Almási István polgármester, valamint Kis-Ari István, a Duna Borrégió elnöke.

19.00 The BlackBirds Beatles tribute zenekar

A világ legismertebb Beatles-t játszó zenekarai közé tartozó BlackBirds együttes a színpadra varázsolja a legendás Beatles-koncertek hangulatát. Az együttes 2004-ben alakult azzal a szándékkal, hogy a színpadon életben tartsa a „gombafejűek”-, valamint a szétválás utáni szóló korszak dalait. Az eredeti hangszerek és a tiszta, háromszólamú vokálok, valamint a szájharmonika használata garancia egy igazi időutazásra a ’60-as, ’70-es évekbe.
A zenekar tagjai: Dobos László (ének, gitárok, zongora), Hajba Áron (ének, gitárok, szájharmonika), Hoffmann György (dob), Hajba Imre (ének, basszusgitár, zongora).

21.00 Rockefeller zenekar koncertje

A 2000 óta létező Rockefeller repertoárján magyar és külföldi rock dalok feldolgozásai szerepelnek. A zenekar az elmúlt évben sok változáson ment át, csatlakozott egy új énekesnő, új gitáros és új billentyűs is a csapathoz. A nehéz évkezdet ellenére teljes erővel dolgozik és koncertezik a zenekar. Erre az estére a klasszikus rockzenei dallamok fognak dominálni, azonban a Rockefellernél sosem kizárt egy kis meglepetés!

Kossuth téri nagyszínpad

19.30 Fabula Rasa koncert

Az új lemezanyagot, a „Hűhót” – az egészen rendkívüli világzenei koncertprogramot – adják elő. A felállásból adódik, hogy hallhatunk a koncerten kamarazenei hangzású, bársonyosan kellemesen bizsergető, álmodoztató dalokat, majd tuttiban játszva egy igazi erőteljes, életerős, katartikus élményt élhetünk át a muzsika hatására. A dalokat a 2012-es Év zeneszerzője, Artisjus-nagydíjas Szirtes Edina írta és hangszerelte.
A koncert megpróbálja a lehető leggazdagabb, legsokrétűbb zenei világot elénk tárni. Az egyéni hangszerszólók is ezt szolgálják, melyek virtuozitása és különlegessége (modern effekt-pedálok használatával) még egyénibbé varázsolják az estet, hiszen ritkán hallhatunk ilyen zenei egyéniségeket teljesen egyedül, szólisztikusan játszani nagykoncerteken, hogy a tömegszórakoztatásból feljebb emelkedhessünk egy rendkívüli zenei eseménybe. Legalábbis ez a cél…

22.00 Kerekes Band koncert

A Kerekes Band az utóbbi évek egyik legütősebb világzenei bandája: hasító ethno-funk, felszabadító csángó boogie, nagy terpeszes rock ‘n’ roll. Koncertjeikre jellemző a pulzáló „stadion-folk” hangulat, melyet csodás gyógyulások és pszichedelikus látomások kísérnek. Fehér Zsombor koffernyi effekttel megtámogatott furulyakészlete mellett egyszemélyes showműsorával teszi fel a betyárkalapot az élményre, miközben úgy fújja, akár egy bronxi funkpartira beszabadult megvadult őscsángó, aki Jimi Hendrix legzúzósabb ütemeit szívta magába a gyimesi hegytetőn. Námor Csaba úgy nyomja kobzát, ahogy az az Ethno Funk Testvériség igazságtevőjéhez illik: minden akkordja felér egy pörgőrúgással. Csarnó Ákos brácsajátéka hozza az atavisztikus öröm-tudathasadás energiáját és zaftját, mialatt higanypumpaként kezdi mozgatni a hallgató lelkét. Kónya Csaba basszusa és Fehér Viktor dobjátéka pedig egyértelműen a folk-biznisz legkeményebben dolgozó ritmusszekcióját adja.

2013. augusztus 20. kedd

Szent István tér

9.00 Ünnepi Szentmise a Szent István templomban
A misét celebrálja: Dr. Kiss- Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke

10.00 Városi Ünnepség Szent István király tiszteletére, kenyérszentelés és áldás, honosítási ünnepség

Ünnepi köszöntőt mond: Almási István polgármester
Beszédet mond: Lázár János országgyűlési képviselő
Az új kenyeret megszenteli: Németh László esperes
Áldást mond: Bán Csaba ótemplomi református lelkész

Közreműködik: Szvorák Katalin Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, előadóművész,
Mészáros Ákos, a Bethlen Gábor Református Gimnázium diákja
a Fandante Kamarakórus és a Városi Vegyeskar Búza András vezényletével,
valamint a MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara Kovács István őrnagy vezényletével.

Alföldi Galéria udvara

09.00–13.00 Kézműves játszóház

11.00 Brub, avagy egy zokni, aminek párja nincs – gyermekelőadás

Hogy ki is az a Brub? Brub egy zokni. Tényleg csak egy, hiszen párja nincs. Ábel fiókos szekrényében él. Páratlan barátaival – Trappal, Kexszel és Uppival – rengeteg kalandon mennek keresztül, de nem ám messzi tájakon, hanem Ábel gyerekszobájában.
Ha kíváncsi vagy a zoknik különös világára, hogy mitől lesz náthás egy életerős porszívó, hogy hogyan érdemes játszani a bújócskát, hogy mikor támad a kupiszörny, vagy, hogy kitől kaphatsz kölcsön bátorságot, akkor gyere és nézd meg ezt a mesét! Előadja: Berki Szofi, Bernáth Dénes, Lőrincz Sándor

Borfesztivál színpad
(Dr. Rapcsák András út)

15.30 Dumaszínház: Badár Sándor

A bakterházból indult, és bár azóta a pálya már nem kötött, mégis szinte mindenki humor vonalról ismeri. Többszöri átszállás után a sín-házból végül a Dumaszínházba érkezett, ahol segített letenni a talpfákat. Improvizatív humorista és karakterszínész, aki többrendbeli mozifilm-szőkítéssel, illetve a szentesi humormaffia tagjaként, poénszervezetben elkövetett, folyamatos viccelődéssel vádolható. Karinthy-gyűrűs humorista.

17.00 Szvorák Katalin ünnepi koncertje

Szvorák Katalin Losonc szülöttje, aki 1981-ben – akkor még határon túliként – megnyerte a Magyar Televízió Röpülj Páva versenyét. Azóta több mint 3000 koncertet adott 3 kontinens 37 országában. Kéttucatnyi kitüntetés birtokosa, többek között Liszt Ferenc – díjas, ez év március 15-én Kossuth-díjat kapott.
Az ünnepi koncerten Szent István-népénekek, -aratódalok, Mária-énekek, a legszebb himnuszaink, zsoltáraink és imádságaink hangzanak el, valamint válogatás hét történelmi egyház Teremtést dicsérő énekeiből. Közreműködik: Andrejszki Judit – ének, csembaló, orgona; Pejtsik Péter – cselló, brácsa, hegedű.

22.30 Utcabál: Száraz- Nagy Tamás és meglepetésvendége
Szórakoztató dallamok a tűzijáték után Száraz- Nagy Tamás és meglepetésvendége előadásában. Ismert hazai és külföldi előadók retró dallamai csendülnek fel. A tánc és a jókedv garantált a nyár utolsó szabadtéri rendezvényén.

Kossuth téri nagyszínpad

19.30 Híres magyar operettkomponisták- A Budapesti Operettszínház gálaestje

A művészek zseniális magyar operett zeneszerzők alakját idézik fel ezen az estén rengeteg nagyszerű operettslágerrel.
Különféle művészemberek, különféle sorsok, különféle operett stílus képviselőit, de egy dologban mindannyian azonosak: bárhol is éltek, bármi is történt velük, mindvégig magyarnak vallották magukat…

Közreműködnek: Bordás Barbara, Kalocsai Zsuzsa, Oszvald Marika, Peller Anna, Szendy Szilvi, Brasch Bence, Boncsér Gergely, Gömöri András Máté, Kerényi Miklós Máté, Szabó Dávid, Peller Károly, Vadász Zsolt, valamint a Budapesti Operettszínház Balettkara és Zenekara
Vezényel: Makláry László
Művészeti vezető: KERO® – Kerényi Miklós Gábor

22.00 Tűzijáték

Rossz idő esetén a programok védett, beltéri helyszínen kerülnek megtartásra (Bessenyei Ferenc Művelődési Központ, Fekete Sas díszterme).

A műsorváltozás jogát fenntartjuk.

Megszakítás