Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Megjárta a Zónát a Mozaik Mozi közönsége

Csernobil öröksége: a Zóna című dokumentumfilmet mutatták be a Mozaik Moziban. Az alkotás tavaly, az atomkatasztrófa 25 éves évfordulójára készült és eddig csak a pécsi és a budapesti közönség láthatta.

1986. április 26-án robbant fel a csernobili atomerőmű négyes blokkja, mely során hatalmas mennyiségű radioaktív hulladék került a légkörbe. Mivel a katasztrófának tavaly volt a 25 éves évfordulója, Kijevben atomenergia biztonsági konferenciát szerveztek, ahová a Pécsi Tudományegyetem két hallgatója is eljutott, sőt, 8 nap alatt dokumetumfilmet is forgatott. Csernobli örökség: a zóna lett a címe, mert így hívják azt a 30 kilométeres körben lezárt területet, mely a mai napig védőgátként szolgál.

– Azokról az emberekről szerettünk volna interjúsorozatot készíteni, akik dolgozói, illetve elszenvedői voltak ennek a katasztrófának. Azt szerettük volna feldolgozni, hogy az utóbbi 25 év hogyan telt a zónában, mi történt azóta. Erről szól a film egyik fele, a másik pedig az atomenergia kérdését feszegeti. Releváns-e , hogy atomenergiát használunk, vagy forduljunk inkább a megújuló energiaforrások felé – mondta Maczelka Márk, a film egyik rendezője.

A baleset következményeit még ma is nehéz felmérni. Annak idején 510 ezer likvidátor vett részt a takarításban és becslések szerint ezek 10%-a, vagyis 50 ezer ember meghalt, de akik még élnek, azok is több rákos megbetegedésen vannak már túl. Mivel a veszélyes anyagok még mindig sugároznak, ezért az ott forgató stábnak is különböző óvintézkedéseket kellett betartania.

– A zónában tartózkodáskor természetesen viseltünk védőruhát és maszkot is, mert a legveszélyesebb a radioaktív por, amelyet ha az ember lenyel, az középtávon már problémákkal jár a szervezet számára. A takarítási munkálatokat ma is végzik a zónában, jártunk olyan helyeken is, mint például Csernobil városában, ahol a leállított járművek találhatók, melyeket a sugármentésben és a szarkofágépítésben is használtak. Itt még 25 év után is iszonyatos mértékű a sugárzás – tette hozzá a Maczelka Márk.

Az alkotásnak tavaly ősszel Pécsett volt a premierje, melyet a budapesti követett, az új évben pedig először Vásárhelyen vetítették le.

Megszakítás