Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Megnyílt a Papi-féle szélmalom és a molnárház

A „Malomindító” ünnepségen néprajzi előadásokkal, ügyességi versennyel és néptáncbemutatóval várták az érdeklődőket, de a kíváncsiak a kenyérsütés fortélyát is elleshették. A malom és a molnárház a tervek szerint a későbbiekben is bekapcsolódik majd Vásárhely kulturális életébe.

A „Malomindító” rendezvénnyel nyitotta meg kapuit a Hódmezővásárhelytől tíz kilométerre, az erzsébeti úton lévő Papi-féle szélmalom és molnárház. A molnárház felújítása önerőből valósult meg, Benkő Zsolt önkormányzati képviselő, és az ott élők támogatásával. Korhű berendezési tárgyait a Tornyai János Múzeum, valamint a környékbeliek adományai alkotják. A szélmalom rekonstrukciója az „Unokáink is látni fogják” elnevezésű projekt keretében jött létre, mintegy 5 millió forint összegű beruházás keretében. Az épületet az egykori malomácsok munkája alapján, az eredeti tervek szerint állították helyre.

– Voltak korrodálódások, a faszerkezetnek olyan részei, amelyet az idő megroncsolt. Alázattal az egykoriak iránt, ezeket kellett helyreállítani, a szeles tengelyt rendbe tenni, valamint az úgynevezett csúszó rámát, amin a tetőszerkezetet lehet fordítani. Ezeket kellett helyrehozni, kipótolni az eredeti technológiával annak érdekében, hogy használható állapotba lehessen hozni ezt a malmot – mondta dr. Ozsváth Gábor néprajzkutató, műemlékvédelmi szakmérnök.

A Papi-féle szélmalom megnyitóján néprajzi és szakmai előadásokkal, játszóházzal, kézműves foglalkozásokkal és néptáncbemutatóval várták a szervezők az érdeklődőket, akik szeretnék, ha az autentikus létesítmény a későbbiekben szervesen bekapcsolódna Hódmezővásárhely kulturális életébe.

– A malomindító programunk első állomása annak a rendezvénysorozatunknak, amit itt kívánunk tartani. Az újkenyér-ünneptől az aratóünnepen át számos rendezvényt szeretnénk ide kihozni, és a környékbeliekkel együttműködve folytatni ezt a rendezvénysorozatot – mondta Sonkoly Ágnes programszervező.

A szélmalom és a molnárház nemcsak a szervezett kulturális események során lesz látogatható, hiszen az egyik szomszédos tanyán lakó asszony vállalta, hogy idegenvezetést tart majd az arra járó érdeklődőknek.

Megszakítás