Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Megnyílt Basa Anikó festőművész kamaratárlata a Tornyai Múzeumban

Tér-képzelet címmel nyitotta meg kapuit Basa Anikó festőművész bemutatkozó kamaratárlata a Tornyai János Múzeumban.  Az alkotó a tavalyi Őszi Tárlaton a Fiatal Művészek Nívó Díját érdemelte ki.

Basa Anikó a hagyományos műfajok határterületén gondolkodó művész. Az alkotó 2010-ben a Képzőművészeti Egyetem festő szakán diplomázott, mostani bemutatkozó tárlata jól reprezentálja műfaji sokszínűségét és érzékenységét.   

– Izgalmassága és érdekessége az, hogy a 20. század elején a festészet területén megtörtént funkcióváltás során a fotó és a film megjelenésével más területek nyíltak meg a képzőművészet előtt. Ha ebből a szempontból vizsgáljuk Anikó munkásságát, új tapasztalatokkal leszünk gazdagabbak, mivel a kifejezés teljesen új területein kalandozunk – mondta Nagy Gábor Munkácsy-díjas festőművész.

A művész munkáiban a fotó, a film, a mozgás, a tárgyszerűség, a hagyományos festészet, a tér és a sík együttesen bizonyos összességet hoznak létre. Ez a sajátos látásmód, a kifejezés és tartalom érdekében történik. Szinte minden munkájában apró kártyamotívumok jelennek meg.  

– Ha megnézzük ezeket a kis apró kártyamotívumokat, amik tulajdonképpen membrán szerűen lebegnek a térben, mint egyfajta szenzorok figyelnek a világra. Mint egy szűrő, úgy működnek. Az ember általában ilyen, de ezt ábrázolni, szemléltetni hihetetlen nehéz. Ehhez kell azaz alkotó tehetség, találékonyság és formateremtő tehetség, ami az Anikónál megvan – tette hozzá Nagy Gábor. 

A klasszikus műfajok keveredését bizonyítja a tárlat részeként kiállított enteriőr is, amelyben mint a szobrászatban, itt is a térben való elhelyezkedés dominál. A kiállítás 2014. február 9-ig megtekinthető.

Megszakítás