Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Megszűnik a gázár-támogatás is

Már csak ez év áprilisáig kapnak gázár kompenzációt a  rászorulók, ezt követően megszünteti a támogatást a kormány. Szakértők szerint ezzel a teljes lakosság fűtési többletköltsége éves szinten egy milliárd forinttal emelkedik meg.

2010 április végéig jár a gázfogyasztás és távhő-felhasználás szociális támogatásáról szóló rendeletet alapján gázár kompenzáció a nehezebb körülmények között élő családoknak, azt követően megszűnteti az állam ezt a támogatási formát. Addig viszont még igényelhető.
Ha a támogatás még december 31-én fennállt, akkor nem kell új kérelmet benyújtani, mert a jogosultság az új időpontnak megfelelően automatikusan meghosszabbodik. Nincs teendő abban az esetben sem, ha a megállapított kompenzáció után bármilyen változás következett be a család életében, akár a jövedelmi viszonyokban, akár a háztartás összetételét illetően. Ugyanakkor arra sincs lehetőség, hogy a támogatás mértéke emelkedjen.
Akinek 2010 január 1-ét megelőzően valamilyen okból megszűnt a támogatása, viszont már jogosultnak érzi magát, akkor újraigényelheti. A kérelmek leadási határideje február 28-a. További információkat a Magyar Államkincstár honlapján a Mit , hol intézhet menüpont alatt találhatnak az érdeklődők.
Április után már semmiféle támogatási formát nem biztosít az állam, így hozzávetőleg egy milliárd forinttal nőhet meg a teljes lakosság fűtési költsége éves szinten a szolgáltatók irányába.

Megszakítás