Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Megszüntetik a szelektívszigeteket

Megszüntetik a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket Hódmezővásárhelyen. Annyira nagy az ide kerülő hulladék szennyezettsége, hogy a szolgáltató számára értelmetlenné vált a gyűjtőhelyek fenntartása, és a környékbeli lakosokat is zavarta a szétdobált szeméthalom. A legutóbbi közgyűlésen ezért döntöttek a felszámolás mellett, így a hamarosan eltűnnek a különböző színű kukák a társasházak környékéről.

 

A papíron, az üvegen, a fémen és a műanyagon felül szinte mindenféle anyag megtalálható a szelektív hulladékgyűjtőkben, sőt még azok mellett is Hódmezővásárhelyen.

 

– Többeknek szóltam, hogy kérem szépen, ne tegye bele! Erre az volt a válasz, hogy mi köze hozzá? Mire én: nem maga szagolja, hanem én. Éjjel-nappal üvegcsörgés, durkálás, lepakolás, autók jönnek-mennek. Napi szinten vagy 10 autó fordul meg itt – árulta el az egyik lakos.

 

A háztartási hulladékok vagy akár az állati tetemek kihelyezése vagy máshová szállítása, esetleg a szelektív kukák kommunális szeméttel való megtöltése nemcsak a kertvárosiak problémája. Cseri Tamás önkormányzati képviselőt a város több pontjáról keresték fel ezekkel a panaszokkal.

 

– Sajnos a társasházas övezetekben, a belvárosban, a Hódtóban, a Kertvárosban és a Susán panel részeiben a szelektív hulladékgyűjtők nagy részére elmondható, hogy rosszabbak a tapasztalatok, mint jók. A szelektív hulladékgyűjtő szigetek illegális lerakókká alakultak. Csak egy-két kivételtől eltekintve működnek viszonylag jól – mondta Cseri Tamás önkormányzati képviselő.

 

Kovács Pál a szolgáltató részéről a legutóbbi közgyűlésen elmondta: a társasházas övezetekben okafogyottá vált a szelektív hulladékgyűjtés, hiszen a kukák szennyezettségi szintje a 80-90%-ot is eléri, így tartalmukat végül kommunális hulladékként tudják kezelni.

 

– A szolgáltató ezért fordul az önkormányzathoz, a közgyűléshez, hogy radikális megoldásként a 23 meglévő gyűjtőszigetet szüntessük meg. Ez azt jelenti, hogy a későbbiekben nem kerülhet elhelyezésre illegális hulladék – mondta Kovács Pál, a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Nonprofit Zrt. pénzügyi és szolgáltatási igazgatója.

 

A hozzászólásokból kiderült, hogy pártállástól függetlenül mindenki tarthatatlannak találja a kialakult helyzetet. 

– Nem a szolgáltató mondott elsősorban csődöt, hanem mi. Ki kell mondani, hogy mi, vásárhelyi lakosok, hiába volt propaganda és kezdtük jól, egyszerűen csúnya szóval, elkutyultunk, de nagyon – jegyezte meg Nagy Ernő MSZP-s önkormányzati képviselő.

 

Végül a közgyűlés döntött a szelektív hulladékgyűjtő szigetek felszámolásáról, de csak a társasházas övezetekben, a kertes házaknál megmarad a korábbi rendszer. A jogszabály lehetőséget biztosít azonban a társasházakban élőknek is további szelektív hulladékgyűjtésre, ám péntektől a papír, az üveg, a fém és a műanyag hulladékot már a Klauzál utcai depóhoz kell elszállítani.

 

Megszakítás