Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Megszüntette a Szegedi Törvényszék a K’ Art a hódmezővásárhelyi önkormányzattal szemben indított ad

Megszüntette a Szegedi Törvényszék az adósságrendezési eljárást az önkormányzattal szemben, melyet még szeptemberben kezdeményezett a Balogh Imsi Sportcsarnokot építő és működtető K Art Építészstúdió Zrt. A városnak a cég által követelt 51 millió forintot nem kell megfizetnie.

Még az októberi közgyűlésen jelentette be Lázár János polgármester, hogy a K’Art Építészstúdió megbízásából Simonffy György ügyvéd adósságrendezési eljárást kezdeményezett a város ellen a cég 51 millió forintos számlakövetelése alapján. Az önkormányzat vitatta a  követelést, mivel független igazságügyi szakértői vélemény szerint a PPP konstrukcióban épült Balogh Imsi Sportcsarnok beruházója túlárazta a létesítményt. Ennek ellenére cég 51 milliós követelését a város teljesítési letétbe helyzete a bíróságon.

– Az eljárás most ért abba a szakaszába, hogy a Szegedi Törvényszék ez év január 11. napján kézbesített végzésében arról döntött, hogy a K’Art által kezdeményezett adósságrendezési eljárást megszűnteti, tehát első fokon az önkormányzat megnyerte az erre vonatkozó bírói eljárást, így nem indul adósságrendezési eljárás az önkormányzattal szemben – mondta dr. Ambrus Norbert, a Jogi Iroda vezetője.

Mint ismeretes az önkormányzat korábban belső ellenőrzést rendelt el a PPP konstrukcióban épült Balogh Imsi Sportcsarnok ügyében, a kivitelező K’Art Építészstúdió Zrt. vezetője, Kendi Imre azonban elzárkózott attól, hogy az önkormányzat rendelkezésére bocsássa a számlákat, amelyek alapján az építés költségeit igazolni tudja. A sportcsarnokot megvizsgáló független igazságügyi műszaki szakértői vélemény szerint 173 millió 635 ezer forinttal túlárazták a beruházást, eszerint a 2008-óta törlesztő önkormányzatnak mintegy 50 milliót számlázott ki a cég a létesítmény valós értéken felül. A belső ellenőrzést követően az önkormányzat nem teljesítette a cég számláit, ezért a K’Artot képviselő Simonffy György ügyvéd elindította az adósságrendezési eljárást. Lázár János korábban hangsúlyozta: a cég által követelt 51 millió forintot nem azért nem akarta kifizetni az önkormányzat, mert nem tudta, hanem mert jogszerűtlennek tartotta.

– Az önkormányzat az összeget bírósági letétbe helyezte. Ezzel bizonyítva, hogy a teljesítésre való képessége meg lenne, ha a követelés jogszerű lett volna, de nem volt az – tette hozzá dr. Ambrus Norbert.

Az adósságrendezési eljárás megszűntetésével nem ért véget az önkormányzat és a K’Art Építészstúdió Zrt. között fennálló vitás ügy, több eljárás is folyamatban van.

Megszakítás