Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Megtisztították az emlékmű talapzatát is

Homokfelhő burkolta be Pásztor János 1938-ban emelt, I. világháborús emlékművének helyét a napokban a hódmezővásárhelyi Kossuth téren. A lovas szobrot 2 hete szállították el daruval az ipari parkba, hogy rendbe tegyék, most a talapzatot tisztították meg.

 

– Most jutottunk abba a fázisba, hogy itt a helyszínen homokfúvással letakarítjuk a domborműveket és megpróbáljuk a posztamenst is egy kicsit felújítani. Így lesz igazán komplett – mondta Návay Sándor restaurátor, szobrászművész a Pásztor János I. világháborús emlékművének restaurálásáról, Hódmezővásárhelyen.

 

Magasnyomású homokfúvásos technikával takarították le a szakemberek az elszíneződéseket.

 

– Az bronz esetében azt az oxid réteget, amelyik évek alatt rárakódott, újra patinázzuk, és kap felületkezelést, valamint külön védelmet is. A posztamensről is az oxid zöldes lecsurgó részeit csak ezzel a módszerrel lehet eltávolítani – tette hozzá Návay Sándor.

 

Mint ismeretes, az I. világháborús emlékmű kiegészül majd a jövőben, feltüntetik ugyanis azoknak a neveit, akik hősi halált haltak a hazáért. Ennek kivitelezését a lovas szobor és talapzatának helyreállítása előzi meg. 

 

 

Megszakítás