Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Megújítják a Bethlen Gimnázium 150 éves fizikaszertárának értékeit

A Bethlen Gábor Református Gimnázium 150 éves fizikaszertárának értékeit, még működő kísérleti eszközeit igyekszik megmenteni az utókor számára. Erre egy 150 ezer forintos pályázati forrást nyert a Szegedi Tudományegyetemtől.

Itt egy 1905-ben készült, úgynevezett öblös Crookes–cső lumineszkáló virágcsokor, működés közben látható. Ezzel az elektronok becsapódásának következményei vizsgálhatók. A Bethlen Gábor Református Gimnázium fizikaszertára számos ilyen és ehhez hasonló múlt századi kincset rejt, amelyet jó néhány generáció szemléltetőoktatására használtak az elmúlt több mint 100 évben. Az iskola most egy pályázattal igyekszik megmenteni és közkincsé tenni a szertár mélyén található fizikatörténeti értékeket.

A SZTE Természettudományi és Informatikai Kara minden évben kiírja kutatóiskola pályázatát. Ezen már korábban más projektekkel is sikeresen szerepelt a vásárhelyi iskola.

Idén a fizikaszertár alapításának 150 éves évfordulója kapcsán adtak be egy kutatási témájú pályamunkát.

– A pályamunkánk lényege és egyben címe is, hogy Megelevenedik a Bethlen 150 éves fizikaszertára. Nagy kincs itt az iskolában, hogy a 150 éves eszközök nagy része még működik. Az ország néhány pontján vannak ennél idősebb fizikaszertárak, de ott vitrin mögött kiállítva láthatók ezek a 200 éves eszközök. Az, hogy itt működjön egy- egy 150 éves szerkezet az a Kárpát- medencében is ritkaságszámban megy – mondta Berecz János fizika munkaközösség vezető.   

Az, hogy ez a nagymennyiségű muzeális érték itt még megtalálható annak is köszönhető, hogy az intézményben ezalatt az idő alatt olyan fizikatanárok tanítottak, akik az eszközök ápolását, karbantartását szívügyüknek tekintették, és a fenntartóváltások során volt annyi bölcsesség, hogy nem hordták szét a szertár tartalmát.

– A nyertes pályázatunk célja, hogy ezen eszközök működés közbeni bemutatását egy videofelvételen, mintegy oktatófilmen megőrizzük. Ugyanakkor nagy kincse a Bethlennek, hogy régi fizikakönyvek is vannak ebből az időből. Azt gondoltuk ez is színesítené a felvételeket, ha a régi könyvek magyarázataiból és szövegéből vágnánk be részleteket. Így dolgoznánk fel a könyvek tartalmát – tette hozzá Berecz János.

További cél még, hogy az iskola birtokában lévő 100 éves fizika katalógusokat digitalizálással  megőrizzék az utókornak, ugyanis ez is egyedülálló érték a Bethlenben. A 100 – 110 éves egykori eszközkatalógusok már nem nagyon találhatók meg máshol, még a nagyhírű egyetemeken sem. Emiatt a vásárhelyi iskolát sokszor keresik meg különböző oktatási intézmények azért, hogy segítsenek beazonosítani a náluk található régi kísérleti eszközöket. Ezért szeretnék ezeket a katalógusokat is mindenki számára elérhetővé tenni.

Erre a célra az említett pályázattal összesen 150 ezer forintot nyert az iskola. A munka néhány hete már elkezdődött az 1774-ben kiadott Szőnyi Benjámin által írt Gyermekek fizikája című könyv digitalizálásával. Az iskola diákjai ennek szövegformátumát az interneten való könnyebb elérhetőség érdekében most készítik. Az imént felsorolt teljes projekt várhatóan jövő év szeptemberében készül el, amelynek eredményét ünnepélyes keretek között mutatja be a gimnázium.

Megszakítás