Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Megújul a hódmezővásárhelyi Alföldi Galéria állandó kiállítása

Megújul a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériának a város képzőművészeti hagyományait bemutató állandó kiállítása – közölte Nagy Imre művészettörténész, a Tornyai János Múzeum igazgatója hétfőn a helyszínen.

A szakember az Alfa-program keretében megvalósuló beruházásról tartott sajtótájékoztatón elmondta, az elmúlt hónapokban megújult a múzeum egyik kiállítóhelyének számító galéria emeleti termeiben eredetileg 1985-ben megnyílt kiállítás infrastruktúrája: korszerűsítették a világításrendszert, a burkolatokat és installációs eszközöket, valamint új térelválasztó elemeket építettek be.

Az Alföld művészete című kiállítást a termek felújítását követően szakmailag is átalakítják és bővítik. Az október első hétvégéjén nyíló állandó tárlat látogatói a termekben végigkövethetik a vásárhelyi festészet változását a város első „bejegyzett” művészétől, Gosztonyi Józseftől Tornyai Jánosig. Külön teremben állítják ki a falusi ember gondolkodás- és érzésvilágát egyedi hangulatú képein ábrázoló Tóth Menyhért hagyatékának legszebb darabjait.

Az emeleti szinten egyik új teremben – Dömötör János, néhai múzeumigazgató álmainak megfelelően – a város 1945 utáni művészetét bemutató kiállítási szekció nyílik, többek között Kohány György és Németh József alkotásaival. Egy külön helységben Wiener Tibor egykori görögkeleti lelkész különleges művészettörténeti értéket képviselő gyűjteményének legkiválóbb darabjai kapnak helyet. Itt a két világháború közötti magyar festészet olyan kiválóságainak alkotásait láthatja majd a közönség, mint Kádár Béla vagy Scheiber Hugó.

(MTI)

Megszakítás