Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Megújul a vásárhelyi emlőszűrő központ

Több mint 660 ezer eurós fejlesztés kezdődött meg a vásárhelyi kórház emlőszűrő központjában. A beruházás keretében új digitális ultrahang- és mammográfiás berendezések beszerzésére kerül sor, emellett új leletező és archiváló rendszer kerül kialakításra és a mammográfiás központot is átépítik. A fejlesztés Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 „HURO/1101/189/2.4.1 (DIMS) Rendszeres mammográfiás szűrés infrastruktúrájának fejlesztése Hódmezővásárhelyen, Szentesen és Aradon” projektje keretében valósul meg.

Elindult Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely- Makó mammográfiás központjának átfogó fejlesztése, melyet a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 támogat. A több mint 660 ezer eurós, mintegy 200 millió forintos beruházás keretében a legkorszerűbb eszközök kerülnek beszerzésre, a páciensek kényelmét szolgáló épület átalakítások, fejlesztések is megvalósulnak.

A fejlesztéseknek köszönhetően a legmodernebb ultrahang- és mammográfiás berendezésekkel vizsgálhatják a kórházba érkező pácienseket, amelyek részére teljesen új helyiségeket alakítanak ki. A korszerű berendezések beszerzésével együtt építik ki a PACS-rendszert (kép-, illetve leletarchiválás) is, és az új, digitális rendszerben lehetőség lesz távleletezésre is.

Az épület átalakításának, illetve felújításának keretében megújul a váróhelyiség, valamint egy konzultációs helyiséget is kialakítanak a szakemberek részére, ahol modern technikai eszközök segítségével tudnak a leletekről egyeztetni.

A hódmezővásárhelyi Egészséges Vásárhely Program Araddal és Szentessel közös (HURO/1101/189/2.4.1 (DIMS) Rendszeres mammográfiás szűrés infrastruktúrájának fejlesztése Hódmezővásárhelyen, Szentesen és Aradon), határon átnyúló projektjének keretében közel 1,8 millió euró fordítható a három város emlőrák-ellenes programjára. Az Európai Unió által támogatott program keretében mindhárom városban új digitális mammográf- és ultrahang-készüléket szereznek be, fejlesztik a leletező és archiválási rendszert, valamint a vizsgálatok pontosságát segítő szoftvereket.

Az időben felismert mellrák ma már jól gyógyítható. Ehhez azonban az kell, hogy az érintett nők rendszeresen eljárjanak szűrővizsgálatokra, és hogy a megfelelő infrastruktúra rendelkezésre álljon – csakis így lehet eséllyel felvenni a harcot az emlőrák ellen.

Megszakítás