Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Megújul az út Hódmezővásárhely-Földeák-Makó között

Mintegy 12 kilométer út újul meg a Hódmezővásárhely-Földeák-Makó között.  Az 1,5 milliárd forintos beruházás első szakasza várhatóan június közepén indul.

– Olyan beruházás valósul meg a Hódmezővásárhelyt, Földeákot, illetve Makót összekötő út felújításával, melyet az érintett település lakói már régóta várnak – fogalmazott Almási István Hódmezővásárhely polgármester a projektnyitó sajtótájékoztatón.  Hozzátette: Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő választási ígérete volt a rossz állapotban lévő útszakasz rekonstrukciója, mely a segítsége nélkül nem valósulhatott volna meg.

Az első, 7 kilométeres szakasz munkaterületének átadása megtörtént. Ugyanakkor a még felújításra váró további 5 kilométeres útfelület jelenleg közbeszerzés alatt van – így összesen a teljes szakasz 100 százalékos uniós támogatással mintegy 1,5 milliárd forintból újul majd meg.

– Talán a legfontosabb, hogy a beruházás befejezésével sokkal biztonságosabbá válik a közlekedés, a járműforgalom. Sajnos az elmúlt években sok baleset fordult elő ezen az útszakaszon. Ez is indokolja a felújítást. Azért is jelentős az útrekonstrukció, mert tovább erősíti a három település Makó, Földeák és Hódmezővásárhely, eddig is ezer szálon kötődő kapcsolatát. Remélem, hogy a beruházás által a gazdasági lehetőségek is megnőnek a térségben – mondta Almási István polgármester.

Farkas Éva Makó polgármestere is részt vett a projektnyitón, aki elmondta: tranzit szakaszról van szó, az elkerülő útra való felhajtást segíti elő. Mezőgazdasági gépeknek a biztonságosabb közlekedését, illetve logisztikai szempontból is fontos lesz a megújuló út.

A beruházással elvégzik a burkolat rekonstrukcióját, új útlap készül, megerősítik az útpadkát, kitisztítják az árkokat, átereszeket, új burkolati jeleket festenek fel, és új KRESZ-táblákat helyeznek ki. A 7 kilométeres szakasz kivitelezése a tervek szerint június közepén kezdődik, a beruházás ideje alatt szakaszos, félpályás útlezárásra számíthatnak a közlekedők. A közbeszerzés lezárását követően hasonló munkát végeznek az 5 kilométeres szakaszon is. Az útrekonstrukció várhatón idén ősszel fejeződik be.

Megszakítás