Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Megújul, bővül a Bethlen

A nyilvánosság előtt mutatták be azokat a terveket, amelyek a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium bővítését és felújítását irányozzák elő. Az intézmény külső építészeti stílusa megmaradna, míg a belső kialakítás illeszkedne a XXI. századi kívánalmakhoz.  A nagyszabású beruházás jövő ősszel kezdődhet és a költségeit a Modern Városok Program finanszírozza, 4-5 milliárd értékben.

 

Az 1898-ban épült hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Gimnázium alapterülete megközelíti a 4000 négyzetmétert, amely a jövőben a bővítésnek köszönhetően a duplájára növekszik majd. Az érdeklődők ennek a részleteiről kaphattak tájékoztatást azon a prezentáción, amelyet Novák Péter építészmérnök tartott a Református Ótemplomban.

 

–          A Szőnyi Benjámin utcai kisépület helyén az eredeti Sándy Gyula tervei szerint egy iskolaigazgatói lak készült volna, ami egy kétszintes nagyon szép, tornyos épület. Ez kerül visszaépítésre és ebben kap majd helyet, a kollégiumot és a gimnáziumot is kiszolgáló konyha- és étteremblokk. A másik nagyobb épülettömegben, amelyet már a Tóth Sándor utca felől tervezünk kialakítani, egy új tornatermet helyezünk el a föld alá süllyesztve a megfelelő belmagasság miatt. Fölötte pedig az új kollégium lenne, így gyakorlatilag a mostani Szatmáry Kollégium telepedne be az iskola mellé, szerves egységet alkotva vele – mondta Novák Péter építészmérnök.

 

 

A bővítésnél azt is figyelembe kell venni, hogy a létesítmény műemléki védettség alatt áll, így ragaszkodni kell az eredeti megjelenéshez, a historizáló, eklektikus, kicsit szecessziós homlokzathoz. Ezért az építkezésnél például az is fontos kritérium lesz, hogy megtalálják az eredetihez legjobban hasonlító téglákat. A belső kialakításnál pedig a megváltozott funkcióknak és a modernségnek kell dominálnia. A tervek ismertetése a szülők és az egykori bethlenes diákok érdeklődését egyaránt kiváltotta.

 

–          Nagyon örülök neki, mert így nagyobb lesz a férőhely. A másik nagyon fontos, hogy szép lesz és annak is nagyon örülök, hogy külsőre teljesen passzolni fog a régi épülethez, hiszen egyáltalán nem mindegy a látvány. Belül meg gondolom teljesen modern, ami megfelel a gyerekeknek és a XXI. század kívánalmainak – mondta Aranyossy Ildikó egykori bethlenes diák.

 

A bővítést a régi épület korszerűsítése is kiegészíti. Mivel az intézmény életében soha nem végeztek egységes felújítást, ezért ennek is eljött az ideje építészeti, gépészeti és elektronikai szempontból is. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a Modern Városok Program által 4-5 milliárd forint összértékben támogatott beruházás, a jövő ősszel kezdődhet el.

 

 

Megszakítás