Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Megújulnak a szociális bérlakások

118 önkormányzati ingatlant újít fel az önkormányzat a hódmezővásárhelyi Dobó-Bibó és Janáky utcákban. A szociálisan rászoruló családok otthonai nem csak megszépülnek, de új közösségi térrel is bővül a környék. A beruházás része a közelben található óvoda modernizálása is. 

 

Hódmezővásárhely gondot fordít a városban élő szociálisan rászoruló családok támogatására. 15 éve azért a szociális bérlakásokat, hogy nekik megfelelő lakhatást biztosítsanak – mondta Hegedűs Zoltán alpolgármester. Hozzátette: a Dobó-Bibó és Janáky utcákban található 118 önkormányzati ingatlanban az utóbbi években komolyabb felújítás nem történt. Az itt élőket a fűtési költségek csökkentése érdekelte a leginkább, ezért az épületek energetikai korszerűsítésére pályázott az önkormányzat.

 

– 233 millió forintból még az idén elkezdődik ennek a 118 lakásnak az energetikai felújítása, hőszigeteléssel való ellátása, illetve a szükséges nyílászárók cseréje. A programnak van egy másik része is, amely legalább ennyire fontos, mint a hőszigetelés. Ez pedig egy közösségi ház építése. Ez a kis közösségi ház az óvodával egy területen működik majd. Helyben biztosít olyan programokat, amelyek segítik az itt élők felzárkóztatását, munkához jutását, szociális helyzetük javulását – mondta Hegedűs Zoltán.

 

A tervezett közösségi házban megvalósuló programokra 140 millió forintot költenek majd a következő 4-5 évben.

 

A szociális bérlakásokban 500 ember él, akik átlagosan 10-12 ezer forintos lakbért fizetnek. Önerőből nem tudnának felújításokat végezni, az itt élők felzárkóztatása azonban fontos cél – fogalmazott Fekete Ferenc a városrész önkormányzati képviselője – aki elmondta, ezzel párhuzamosan megújul az Észak utcai óvoda is.

 

– Folyamatosan adjuk át, újítjuk fel a vásárhelyi óvodákat. Az Észak utcai óvoda sem marad ki ebből a körből. Tavaly augusztusban kezdődtek a munkálatok. Ez az óvoda, amely a legrosszabb állapotban volt, amely a legnagyobb odafigyelést, a legtöbb forrást váltja ki – mondta Fekete Ferenc önkormányzati képviselő.

 

Az óvodaépületet 70 millió forintból korszerűsítik.

 

Megszakítás