Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Megújult az Alföldi Galéria állandó kiállítása

A korábbinál teljesebb képet ad a térség képzőművészeti hagyományairól a hódmezővásárhelyi Alföldi Galéria megújult állandó kiállítása, amelyet szombattól láthat a nagyközönség – tájékoztatta Elek András, az intézmény sajtóreferense az MTI-t.

Az önkormányzati fenntartású múzeumok szakmai munkájának támogatására hozta létre az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Alfa-programot, amelyben 2012-ben öt település hat szakmai programja szerepelt sikeresen, köztük Hódmezővásárhely is. A 27 millió forintos támogatást az önkormányzat az Alföldi Galéria 1985-ben nyílt állandó kiállításának korszerűsítésére és bővítésre fordította.

A galéria emeletén berendezett tárlat nyitóképe egy különleges „kétoldalas” mű, a vászon egyik felén Barcsay Jenő 1925 körül készült Befejezetlen akt tanulmánya, a másikon Tornyai Jánosnak a Csokorkötő című képéhez készített vázlata látható.

A folyosón Medgyessy Ferenc kisplasztikáit tekinthetik meg az érdeklődők. A Tóth Menyhért teremben a huszadik század magyar művészettörténetében emblematikus figurává vált művész a falusi ember gondolkodás- és érzésvilágát egyedi hangulattal ábrázoló képeiből mutatnak be néhányat.

A tárlat első történeti terme az alföldi iskolához kötődő alkotók előtt tiszteleg. Tornyai János művei közül élete nagy vállalkozását, a Jusst, életrajzi ihletettségű Bús magyar sorsát, drámai erejű Viharját és Gémeskútját csodálhatják meg a látogatók. Tornyai korai munkásságában érződik a példakép, Munkácsy hatása, akinek Tornyainak dedikált Női fej tanulmányát itt állították ki a rendezők. Pásztor János szobrai jól egészíti ki a festményeket, amelyek között szerepelnek Endre Béla harmonikus, a világgal kibékült alkotásai is.

Az utak széjjelválnak címet viselő teremben Rudnay Gyula, Darvassy István, Iványi Grünwald Béla, a magyar expresszionista festészet jeles alkotója, Frank Frigyes, valamint Aba-Novák Vilmos képei láthatók.

Külön kiállítási blokk mutatja be az egykori görögkeleti plébános, Wiener Tibor különös érzékenységgel és kvalitásérzékkel összegyűjtött kollekciójának legszebb darabjait, a két világháború közötti magyar festészet olyan kiválóságainak festményeivel, mint Kádár Béla vagy Scheiber Hugó.

A kiállítás zárószekciójában Hódmezővásárhely 1945 utáni művészeti életével ismerkedhetnek a vendégek.

(MTI)

Megszakítás