Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Megvalósulhat az új-kishomoki csatornázás

Fórumra hívta az önkormányzat a kishomoki ingatlantulajdonosokat a Városháza dísztermébe, hogy tájékoztassa őket a tavaly elakadt csatornázás lehetséges folytatásáról. A projekt a korábbi feltételek mellett valósulhatna meg, ha ezt az ott élők is el tudják fogadni. A lakók egy hónapnyi gondolkodási időt kapnak. A szándéknyilatkozatokat július 20-ig kell a Polgármesteri Hivatalba visszajuttatniuk.

Mint arról híradónk is beszámolt, a legutóbbi közgyűlésen Lázár János bejelentette: tárgyalásokat folytatott az új-kishomoki csatornázás újraélesztése érdekében. Az erről való tájékoztatás céljából az önkormányzat fórumot hívott össze, ahová a kishomoki ingatlantulajdonosokat várta. A Városháza díszterme szinte teljesen megtelt, az üggyel kapcsolatos új fejlemények láthatóan sokak érdeklődését felkeltették. A lakóknak valójában azt kell majd eldönteniük, akarják-e a tavaly félbe maradt projekt folytatni, és ha igen, akkor a korábban megfogalmazott fizetési feltételeket tudják-e vállalni. 

– A csatornamű társulat alapvető feltétele annak, hogy pályázni lehessen. A társulat által meghatározott 200 ezer forint hozzájárulást ugyanúgy meg kell fizetni, mint eddig kellett. A pályázat másik sarkalatos pontja a belterületté való nyilvánítás, e nélkül ugyanis nem lehet pályázni. Kérdés, hogy ennek költségeit szintén tudják-e vállalni az ingatlantulajdonosok. Azaz a település rendezési szerződése keretében egy összegben, vagy akár 50 havi kamatmentes részletben ki tudják-e fizetni – mondta dr. Makó András aljegyző.

A fórumon arról is szó esett, hogy azok az ingatlantulajdonosok, akiket leginkább rosszul érintett a tervezett csatornázás meghiúsulása, és próbáltak másféle lehetőséget keresni, most elállnak szándékuktól, és az eredeti projekt megvalósulását támogatják. Az egyéni problémák megvitatását követően a fórum szinte valamennyi részvevője abban teljesen egyetértett, hogy a szennyvízkezelést meg kell oldani Kishomokon, és nem biztos, hogy az egyéni, de amúgy jóval drágább megoldásokat érdemes előnyben részesíteni. 

– Egy ilyen beruházás 7-800 ezer forintba vagy akár egy millióba is belekerülhet. Mivel törvények írják elő, hogy mindenkinek valamilyen módon biztosítani kell a szennyvíz elvezetését, ezért a város által ajánlott lehetőség anyagilag is kedvezőbb. A múltkori kudarc után sokan elgondolkodtak azon, hogy mégis jó lenne az a megoldás, hogy elfogadjuk az ajánlatot – mondta Nagy Attila, a Csatornamű Társulat elnöke.

Az ingatlantulajdonosok egy hónapnyi gondolkodási időt kapnak, hogy döntsenek a pályázat folytatásáról.  A szándéknyilatkozatokat már a fórumon is be lehetett szerezni, de az önkormányzat mindenkinek postai úton is eljutatja, melyeket aztán július 20-ig kell a Polgármesteri Hivatalba visszaküldeni. Ha az ingatlantulajdonosok fele, azaz 400-an a csatornázás mellett teszik le voksukat, akkor a beruházás megvalósulhat.

Megszakítás