Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Megyejárásra indul az EVP emlőszűrő-állomása

Immár hatodik éve indul útjára az Egészséges Vásárhely Program emlőszűrő-állomása: a szűrőbusz Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megye kisebb településeit keresi fel, így a kis lélekszámú települések lakói is a saját településükön vehetnek részt az emlőszűrő programokon.

Az EVP egyik prioritása az emlőszűrő program, melynek célja, hogy minél nagyobb számú nőnél, minél korábbi stádiumban kerüljön a betegség felismerésre és kezelésre. A program ezért már a kezdetektől, 2008 áprilisa óta működteti a korszerű emlővizsgálatokat lehetővé tevő emlőszűrő-állomását, melyet a Magyar Rákellenes Liga és a Johnson & Johnson cég bocsátott az EVP rendelkezésére.

A szűrőbusszal az elmúlt években összesen 4 200 szűrést végeztek el, közel 40 településen – csak a tavalyi évben 1300 nő vette igénybe a szűrőbuszon elvégezhető vizsgálatokat.

Ebben az évben is azokat a 45-65 közötti nőket várják a szűréseken, akik az elmúlt két évben nem vettek részt mammográfiás vizsgálaton. Számukra az EVP az ÁNTSZ-szel együttműködésben névre szóló meghívót küld. A programszervezők célja, hogy az érintett korcsoportból minél többen vegyenek részt a szűréseken, hiszen az emlőrák korai felfedezése életet menthet. A szűrőbusz az idén az Európai Unió támogatásával a Hódmezővásárhelyi és a Szentesi kistérség településeire látogat el.

A szűrőbusz Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyében is lehetőséget teremt a korszerű emlőszűrő vizsgálatokra. A szűrőbusz kisebb településeket keres fel, így a kis lélekszámú települések lakói is a saját településükön vehetnek részt az emlőszűrő programokon. A mozgó szűrőállomás a mammográfiás vizsgálat minden eszközével felszerelt, így az érdeklődők anélkül vehetnek részt a szűrésen, hogy el kellene hagyniuk lakóhelyüket.

A szűrőbusz idei működését a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 támogatja a Rendszeres mammográfiás szűrés infrastruktúrájának fejlesztése a Hódmezővásárhelyi és a Szentesi Kistérségben és Aradon projekt keretében.

Megszakítás