Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Méhészek közgyűlése Hódmezővásárhelyen

Az Országos Méhész Egyesület Csongrád megyei közgyűlését Hódmezővásárhelyen, a Gazdasági Egyesület épületében tartották, ahol szakmai és szervezeti kérdésekről is szó esett.

Az elmúlt évtizedekben méztermelésben Magyarország világelső volt. Mára ez valamelyest romlott, de hazánk még mindig az élvonalhoz tartozik. Csak régiónkban ötszáz méhészet és húszezer méhcsalád található, s ez a szám folyamatosan emelkedik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a mézfogyasztás is nőne, így mára megélhetési gondokkal küszködnek a méhészek. Hazánkban az egy főre jutó mézfogyasztás évi 30-50 dkg-ra tehető, ami európai szinten kiugróan alacsony. Ezen szeretnének változtatni a szakemberek.

– Egyesületünk rendszeresen akciókat szervez, amelyek felhívják a lakosság és a gyerekek figyelmét a mézfogyasztás fontosságára. A múlt héten járt az egyesületünk által alapított mézlovagrendünk a vásárhelyi kórházban, ahol a gyermekosztályon mézadományokat, mézkifestőt és mézeskalácsot ajándékoztunk – mondta Pongrác Attila, az Ambrózy Béla Báró Méhész és Környezetvédő Egyesület elnöke.

A megyei közgyűlésen beszámoltak az országos szervezet vezetőségváltásáról, valamint szó esett az elmúlt évben elvégzett munkáról és az egyesületet érintő szervezeti átalakulásról. Mint kiderült: tavaly az országos szervezet helyi egyesülete önálló csoporttá alakult.

A méhész szakosztály a jövőben is fontos feladatának tekinti, hogy tagjait rendszeresen tájékoztassa az újabb és újabb szakmai technológiákról és jogszabályváltozásokról valamint egyik kiemelt célkitűzése a méhtartás szabályozása, amire a megnövekedett méhsűrűség miatt van szükség.   

Megszakítás