Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Méltósággal a legutolsó percig

Az idei Nárcisz Sétát az emberi méltóság megőrzésének jegyében rendezték. A szervező Hospice szolgálat segítséget nyújt az embereknek, hogy otthon, szeretteik között nézhessenek szembe a gyógyíthatatlan betegséggel.

A Nárcisz Sétát 2007-ben hirdette meg a Magyar Hospice Alapítvány, amelyhez 2009-ben Vásárhely is csatlakozott. A nárcisz világszerte a daganatos betegek és ápoló szolgálatok jelképe. Az idei Nárcisz Sétával a Méltóság Mezejétől indulva a halál elfogadásával kapcsolatos szemléletváltásra igyekeztek felhívni a figyelmet. A legfontosabb üzenet: a halál az élet része.

– A mai napon egy rövid megemlékezést tartunk a Méltóság Mezeje emlékhelynél. Ide várjuk azokat, akik egyetértenek a hospice mozgalom céljával – mondta Kenéz Józsefné szakmai vezető.

A betegség elviselése mellett az emberi méltóságot elsősorban a fájdalomcsillapítással lehet megőrizni.

– Az első dolog a fájdalommentesség. Hiszen mindannyian éreztük már, hogy mennyire megváltoztat bennünket, ha fáj valamink. Ha ezt csökkentik, mindjárt jobb a közérzetünk – mondta Kenéz Józsefné.

A séta végén a szervezők léggömböket engedtek a magasba, ezzel is felhívva a figyelmet arra, hogy a daganatos betegségek, a hospice nem tabutéma többé. Elég kérni, és a daganatos betegeket ápoló családok ingyenes segítséget kapnak, hogy családtagjuk otthon, a szeretett környezetben élhessen élete végéig.

Megszakítás