Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Mezővári új óvoda: ősszel várhatóan alapkőletétel

Hódmezővásárhely felelősséget vállal minden nemzetrészért – jelentette ki Grezsa István kormánybiztos, önkormányzati képviselő Hódmezővásárhelyen, a kárpátaljai Mezőváriban épülő új óvodával kapcsolatos kezdeményezésre utalván.  

Százötven férőhelyes új óvoda építését kezdeményezte tavaly a hódmezővásárhelyi önkormányzat a többségében magyarok lakta kárpátaljai Mezőváriban, a jelenlegi rossz állapotban lévő, gazdaságtalanul működő intézmény helyett. Az erre a célra kiválasztott, közel egy hektáros területet végre sikerült bejegyezni a kárpátaljai református egyház nevére.

– Nagyjából őszre várható az alapkő letétele. Az alapozásig és szerkezetkész állapotig még a tél beállta előtt eljuthatunk. A bürokrácia kásahegyén lassan rágjuk át magunkat, de úgy tűnik, jövő nyárra elkészülhet az óvoda. Tehát van még idő arra, hogy minden hódmezővásárhelyi lehetőségeihez mérten támogassa az akciót – mondta Grezsa István kormánybiztos, önkormányzati képviselő Hódmezővásárhelyen.

Eddig közel 800-an csatlakoztak a kezdeményezéshez: magánszemélyek, vállalkozások, sőt a környék önkormányzatai közül többek között Székkutas és Maroslele is. A befolyt összeg az építőanyagokra és a szakmunkákra vonatkozó felajánlásokkal együtt meghaladja a 60 millió forintot. A beruházás mértéke miatt azonban a gyűjtés továbbra is tart. A jótékonysági kezdeményezést Kárpátalján hódmezővásárhelyi példaként emlegetik.

– 2005-ben a Tiszteletbeli Polgár mozgalommal megmutattuk, hogy egy nemzet tagjai vagyunk, bárhol éljünk is a világban. Az óvodaépítés is azt példázza, hogy városunk felelősséget visel minden nemzetrészért – tette hozzá a kormánybiztos.

Grezsa István arra is emlékeztetett: a magyar kormányzati erőfeszítések is arra irányulnak, hogy a kárpátaljai magyar közösségek szülőföldjükön boldoguljanak. Többek között jut forrás az ottani oktatásban és az egészségügyben dolgozók fizetésének kiegészítésére is, valamint az 1-4. osztályosok napi egyszeri ingyenes étkeztetésére.  Néhány héttel ezelőtt pedig elindult egy olyan gazdaságfejlesztési program, amelyben kétmilliárd forintot különített el a kormány az ott működő vállalkozások támogatására. A hazai cégeket arra ösztönzik, hogy települjenek ki és ruházzanak be Kárpátalján.

A Mezővári óvoda építésére az 11500092-11088592 bankszámlára várják a felajánlásokat.

Megszakítás