Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Mikor szűnhet meg a kellemetlen szag Vásárhelyen?

targyalas

Márki-Zay Péter polgármester a mai napon irodájában fogadta az ATEV Zrt. vezérigazgatóját és gyárigazgatóját.

 

A teljesen állami tulajdonú fehérjefeldolgozó vállalat Hódmezővásárhely jelentős foglalkoztatója és adófizetője, ugyanakkor legtöbben az időnként a városban is érezhető jellegzetes szagterhelés miatt emlegetik a cég nevét.

A megbeszélés során a szagártalom két forrásáról külön is tárgyaltak a felek:

I. Fehérjefeldolgozás

1. Alapanyag. A fehérjefeldolgozási tevékenység kellemetlen szagának forrása a beszállított elpusztult állati tetemek. Az elsődleges megoldást az jelentené, ha az érvényes előírások betartásával a gazdák és vágóhidak 5 fokos hőmérsékletre hűtve tárolnák az állati hulladékot és így adnák át szállításra – ezen a téren fokozatos az előrelépés, de amíg az állam nem kényszeríti ki ezen szabályok betartását, a bűz már az alapanyaggal bekerül az ATEV rendszerébe.

2. Az alapanyag kezelése, feldolgozása ma is zárt rendszerben történik, a dolgozók érdekében a légtechnikán további fejlesztéseket fognak végrehajtani a jövő évben. A kiáramló gázokat biofiltereken megszűrve engedik ki a légtérbe, ez a Nyugaton is alkalmazott megoldás hűtött alapanyagok mellett elegendő is lenne.

3. További megoldásokon dolgozik a gyár, amivel a meglévő szaghatás is csökkenthető: a gázmotoros elégetést nem tartják bizonyítottan működőképesnek, de szó van egy bolgár szabadalom alkalmazásáról, ami ózonos technológiával bontaná le a kellemetlen szagú kénvegyületeket. A milliárdos beruházásigény miatt a megoldás állami jóváhagyást és forrást igényel, és más országokban sem próbálták még ki működőképességét. Remélhetőleg a következő években megvalósulhat egy beruházás a szaghatás lecsökkentésére.

II. Komposztálás

A városban terjedő kellemetlen szagok forrása sok esetben nem az ATEV fehérjefeldolgozó tevékenysége, hanem a környékbeli mezőgazdasági üzemek trágya-kezelése. Ezek ellen a szagok ellen teljesen nem lehetséges védekezni, mint ezt a Bajorországban vagy Ausztriában vidéki területeken élők és látogatóik is meggyőződhettek. Az ATEV a Kutasi úti telephelyen szerves hulladék komposztálással is foglalkozik, szennyvíziszap felhasználásával, ezt a tevékenységét azonban hajlandó elköltöztetni a várostól 12 kilométerrel távolabbi, Rárósi úti telephelyére. A mai egyeztetésen a város támogatásáról biztosította ezt a megoldást, 2 év múlva az út felújításával hozzá tudunk járulni a megoldáshoz, addig is elindulhat a szükséges tervek és engedélyek beszerzése.

A város és a vállalat vezetése a jövőben is harmonikus együttműködésre törekszik, szóba kerültek még a társadalmi felelősségvállalás témájában támogatott városi tevékenységek is. A polgármester bemutatta a támogatásra szoruló területeket, ezekről hivatalos kérést is eljuttat az ATEV részére. TAO-támogatást az ATEV állami vállalatként nem tud adni a városi sportegyesületeknek, de nyitottak a további lehetőségekre (a polgármester az újkishomoki játszótér támogatását szeretné elérni a cég vezetésénél).

Megszakítás