Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Modern sétálóutca a város értékeivel

Hódmezővásárhely új sétálóutcájának tájépítészeti érdekességeit, a kialakítás koncepcióját ismertették a dr. Rapcsák András utcán. A tervező mérnökcsapat számára elsődleges szempont volt, hogy az új, modern elgondolások mellett a sétányon tükröződjenek Hódmezővásárhely hagyományos értékei is.

Új belváros születik Hódmezővásárhelyen, de nyugodtan kijelenthetjük, új Hódmezővásárhely is a Tornyai János Város Rehabilitációs Programmal, amely 4,2 milliárd forint ráfordításából valósul meg, ebből 2 milliárd 390 millió forint pályázati forrás – kezdte tájékoztatóját Almási István alpolgármester. Kiemelte: a beruházásnak köszönhető az Alföldi Galéria felújítása, a múzeum bővítése, a művelődési központ teljes felújítása, a görögkeleti templom belső és külső renoválása, valamint a létesítmények környezetésnek újjáépítése, beleértve a térburkolást, a padok kihelyezését, új fák telepítését, a Szegfű utca, valamint a múzeum udvarának térrendezését.

– A dr. Rapcsák András utca eddig egy átmenő forgalmat biztosító főútvonal volt. Ezt kellett a tervezőnek sétálóutcává alakítani. 360 négyzetméter zöldterület létesült, és 8 ezer négyzetméteres terület kap térkő- és aszfaltburkolatot. A dr. Rapcsák András utca elején négy darab mozgáskorlátozott parkoló is ki lesz alakítva. Érdekesség, hogy 45 fúvókából álló vízijáték lesz, ezen kívül a teljes világítás felújításra kerül, és fontos megemlíteni, hogy a fényáteresztő pixelbetonból 45 kocka lesz kihelyezve, amelyet egy vásárhelyi cég készített – mondta az alpolgármester.

A sajtótájékoztatón szó esett arról is, hogy az utcában lévő társasházak vállalták az együttműködést az önkormányzattal, így közös erőből megújult azok homlokzata. A beruházást 1/3-ad részben támogatta az önkormányzat. Összesen 17 millió vissza nem térítendő és 15 millió visszatérítendő támogatást adott a város minderre. A sétálóutca terveinek készítője, Kovács Árpád arról beszélt, hogy már öt évvel ezelőtt elkezdődött az utca átalakításának újjágondolása. Egy teljes tervezőcsapat dolgozott az elképzeléseken. Mindezt komoly felkészülés előzte meg.

– Kutatást végeztünk arról, hogy mik azok az értékek, amelyek meghatározók a városban. Sok múlt századi és századfordulós képet néztünk át, azért, hogy megtudjuk, mi az a hangulat, ami jellemző volt Hódmezővásárhelyre. Ezt fontos visszacsempészni valahogy a megújítás során. Megfogalmazódott bennünk, hogy elegáns, de egyben otthonos közteret szeretnénk létrehozni, amely egyrészt városi térként tud működni és a régebbi növényesített sétány egyvelege – mondta Kovács Árpád tájépítész.

Az utca kialakításakor ügyeltek arra, hogy a boltok, üzlethelyiségek számára fontos funkciókat is ellássa a sétálóutca. A művelődési központ és a múzeum előtti területen a kulturális szabadtéri programok megrendezéséhez is igazodtak, ide modern közösségi teret álmodtak. A hétköznapi közlekedés elősegítése érdekében az épületek mentén egy-egy járdasor húzódik, mellette a páratlan oldalon kerékpárút kapott helyet. Az utca teljes területén szétszórva kerékpártárolók találhatók, emellett a gyalogosoknak egy külön sétányt alakítottak ki, a pihenősávokba pedig egyedi gyártású padsorokat helyeztek ki. Az utcán a szemlélődő különböző mikrotereket is láthat, amelyeket egy-egy szökőkút vagy növény szegélyez majd. A burkolati minták Hódmezővásárhely népművészetére utalnak.