Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Mostantól Hódmezővásárhelynek is van „SECAP”-ja

secap

 
A pénteki közgyűlés fő napirendi pontját Koterle Gábor városfejlesztési referens nagyon alapos és szemléletes prezentációja egészítette ki.
 
Városunk ez év áprilisban csatlakozott a Polgármesterek Éghajlat- és Energiapolitikai Szövetségéhez. A szövetséghez való csatlakozás kötelezettséggel is jár önkormányzatunk számára, méghozzá azzal, hogy 2030-ra az üvegházhatást okozó gázok mennyiségét 40%-kal csökkentsük és ennek végrehajtása érdekében a csatlakozástól számított 2 éven belül benyújtsunk egy Fenntartható Energia- és Klímaakciótervet (SECAP). A most bemutatott és elfogadott tervet a Városfejlesztési Iroda munkatársai 2 év helyett 3 hónap alatt készítették el – míg más városok ugyanezt külső vállalkozókkal több millió forintért dolgoztatták ki.
 
A SECAP a város számára egy olyan nemzetközi sztenderdeknek megfelelő környezetvédelmi tervdokumentumként szolgál, amelynek megléte a 2021-2027-es uniós ciklus klímavédelmi és energetikai beruházásokra benyújtott támogatási kérelmeinek elbírálása során egyes esetekben várhatóan kötelező elvárás lesz, valamint előnyt is jelent majd a város számára.
 
A dokumentum elfogadásával lehetővé vált, hogy pályázatot nyújtson be az önkormányzat az Európai Bizottság által, a HORIZON 2020 program keretében finanszírozott, francia-német-belga-cseh konzorcium által irányított, Városokkal a városokért – a helyi fenntartható energetikai beruházások támogatása (EUCF – European City Facility) című felhívásra. A pályázat benyújtását a közgyűlés ma egyhangúan megszavazta. Ebben Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata a magyarul „HÓDTHERMÁL Zöld Gazdaság Fejlesztési Program” (HÓDTHERMÁL GREENprovement and GREENvestment Program) elnevezésű befektetési koncepció elkészítésére igényel támogatást. A Külgazdasági és Külügyminisztérium Vízdiplomáciáért és Duna Régió Stratégiáért Főosztálya számára is előzetesen bemutattuk pályázatunk tematikáját, akik ajánlólevéllel biztosították támogatásukról az önkormányzat pályázatát.
 
A befektetési koncepció célja, hogy egy átfogó megújuló energetikai és zöld gazdaságfejlesztési program kidolgozásával kereteket biztosítsunk ahhoz, hogy a városban megújítsuk és kibővítsük a lakossági és közületi felhasználók, valamint a gazdasági szereplők megújuló energiaforrás-felhasználását, és ezzel csökkentsük a károsanyag-kibocsátást.
 
A prezentáció letölthető:
 
ppt
Megszakítás