Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Munkacsoport alakult Orosházán a vásárhelyi Puszta összehangolt fejlesztésre

A vásárhelyi Puszta összehangolt fejlesztése érdekében munkacsoport alakult. Az ötletgazdák meggyőződése, hogy összefogással az országnak ezt a rendkívül értékes történelmi, néprajzi, ökológiai, ipari és tanyás kistérségét fejleszteni tudják.

Munkacsoport alakult Orosházán a vásárhelyi Puszta összehangolt fejlesztésre. Szenti Tibor Hódmezővásárhelyi író, néprajzkutató és az Olvasókörök Országos Szövetsége kezdeményezésére a vásárhelyi Puszta ma illetékes polgármesterei és szakemberei találkoztak a régió fejlesztése érdekében.

A térség több országgyűlési képviselőjét, Hódmezővásárhely, Orosháza, Kardoskút, Székkutas, Békéssámson és Nagymágocs polgármesterét, továbbá a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatóját, valamint Hódmezővásárhely és Orosháza múzeumai, könyvtárai, levéltárai vezetőit, turisztikai szakembereit ültette egy asztalhoz az író és Deák György, az Olvasókörök Szövetségének társelnöke.

– Ez a szövetség adja a civil kurázsit ehhez az egészhez. Örömünkre szolgál, hogy az alulról jövő, tehát civilek által indítványozott kérésnek milyen sokan eleget tettek. Azt gondolom, hogy ez egy fantasztikus dolog, hogy a puszta minden településének vezetője jelen volt ma itt, számos más intézménnyel együtt. Az is nagyon fontos, hogy a nemzeti park is képviseltette magát. A szövetség igazából katalizátora szeretne lenni ennek az ügynek. Nem szeretne helyettük dönteni, szeretne koordinálni, összefogni, kicsit megrugdosni, ha elakad az ügy, hiszen csak így lehet ebből valami – mondta Deák György, az Olvasókörök Országos Szövetségének társelnöke.

Az ötletgazdák meggyőződése, hogy összefogással az országnak ezt a rendkívül értékes történelmi, néprajzi, ökológiai, ipari és tanyás kistérségét fejleszteni tudják, hiszen hatalmas néprajzi, ökológiai, gyógyító és turisztikai értéket rejt a Puszta, fejlesztése a régióban élők közös érdeke. A munkacsoport tagjai és döntéshozói a pusztai helységek polgármesterei és a Nemzeti Park igazgatója. Munkájukat az Olvasókörök Országos Szövetsége fogja majd össze, amely határon túli szervezetekkel is bővülve, jelentős nemzetközi tekintéllyel rendelkezik.

A következő ülésre márciusban kerül sor a kardoskúti Fehér-tónál található Pusztaközpontban.

Megszakítás