Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Művészettörténeti verseny Dömötör János emlékére

Művészettörténeti versenyt szerveztek a vásárhelyi középiskolásoknak Dömötör János, volt múzeumigazgató emlékére. A megmérettetésen közel harminc diák vett részt az Alföldi Galériában.

A hódmezővásárhelyi kulturális élet legendás alakjáról, a tavaly elhunyt múzeumigazgatóról elnevezett versenyt a Németh László Gimnázium, a Tornyai János Múzeum és a vásárhelyi önkormányzat szervezte a város középiskolás diákjai számára. Négy fős csapatokat alkotva összesen 28-an mérték össze tudásukat.
A verseny célja az volt, hogy a tanulók megismerjék Dömötör János munkásságát, ezen keresztül szűkebb környezetünk kultúrájának sokszínűségét, ezzel is gyarapítva művészettörténeti ismereteiket – mondta el a rendezvény kapcsán Verseginé Hillay Erika, az egyik szervező.
A diákoknak különböző feladatokon keresztül kellett megmutatniuk, hogy ki tud többet a reneszánszról és az alföldi realizmusról.
A csapatokból egy-egy tanulónak grafikai munkát kellett elkészítenie, míg a többiek a meghirdetett témában összegyűjtött ismereteikről, műértelmezési készségükről, a helyi művészeti életről, Vásárhely nevezetességeiről adtak számot. Egyik fő feladataként előzetesen elkészített projektmunkát vittek magukkal a versenyzők, amelynek témája a perspektíva, a térbeli ábrázolás szerepe volt.
A Dömötör Jánosról elnevezett művészettörténeti versenyt hagyományteremtő szándékkal szervezték meg.

Megszakítás