Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Muzeológusok költöztek a hódmezővásárhelyi bankpalotába

Kulturális szakemberek, muzeológusok, népművelők, múzeumpedagógusok vették birtokba a hódmezővásárhelyi bankpalota épületét; a helyi kulturális centrumban, a Petőfi Sándor Művelődési Központban (PMK) és a Tornyai János Múzeumban ugyanis két héten belül elkezdődnek a felújítási munkálatok.

A szerdai helyszíni bejáráson Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója elmondta: az irodák átköltözésével a múzeumban is megkezdődhet a munka, mely várhatóan jövő év közepére fejeződik be. A múzeum munkatársai közül a legnehezebben a régészek „mozdíthatók” a terület- és a felszerelésigény miatt, de mostanra az ő helyüket is kialakították.

Az átalakítás miatt először az értékes közgyűjteményi anyagot helyezték el tavaly ősszel. A több mint százezer darabos gyűjtemény ideiglenesen az egykori városi szakrendelő üresen álló épületébe került. A jelenlegi raktárt szigorú biztonsági rendszerrel szerelték fel. Most az irodákat is ideiglenesen berendezték a Kossuth téri bankpalotában.

A két egymás mellett futó projekt, az Agora program és a Tornyai János Városrehabilitációs Program során egyebek közt megújul a Petőfi Sándor Művelődési Központ, kiegészül és új arculatot kap a Tornyai János Múzeum. Utóbbit a tervek szerint 360 millió forintból fejlesztik, a program részeként a múzeum belső tereit felújítják, az intézmény „látvány” restaurátorműhellyel és raktárral bővül.

A PMK 1,2 milliárd forintból korszerűsödik, a beruházás költségeinek több mint 92 százalékát uniós támogatásból fedezik. A felújítás során több mint 2 ezer négyzetméteresre nő a központ hasznos alapterülete, s egy 860 négyzetméteres szárnnyal bővül az épület. A központ 368 férőhelyes, korszerű eszközökkel felszerelt nagyterme alkalmas lesz rendezvények, hangversenyek, színházi előadások megtartására, s az épület számos csoportos foglalkozás rendezésére alkalmas helyiséggel, közösségi térrel is bővül.

(MTI)

Megszakítás