Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Muzsika szólt a Roma Kultúra Világnapja alkalmából

A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes adott koncertet a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. A zenekar tavaly alakult azzal a céllal, hogy a kihalóban lévő cigánymuzsika műfaja tovább éljen, és a mai generáció is megismerje. A koncert apropóját a Roma Kultúra Világnapja adta.

Az I. Roma Világkongresszus 1971. április 8-án ült össze, ezért ezt a napot az ENSZ a Roma Kultúra Világnapjává nyilvánította. Ebből az alkalomból adott koncertet  a Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes Hódmezővásárhelyen. A zenekar tavaly alakult; 55 jelentkezőből egy próbajáték után 19 tagot választottak ki – ők alkotják a formációt. A zenészek átlagéletkora 28 év, ami garantálja a fiatalos lendületet.

– A gondolat az volt, hogy a cigánymuzsika műfaja ne vesszen el, hanem a régi hagyományokra épülve hungaricumként tovább éljen az emberek szívében. A művészegyüttes nemcsak Farkas Gyula és Hubai Jenő műveit játssza, hanem Liszt Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán műveivel is megmutatkozik – mondta Lakatos Lejla, a Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes menedzsere.

A magyar kultúra világszerte ismert és elismert értékei között tartják számon a cigány zenét, amely nem azonos a cigány folklórral.

– Itt a zenészek hegedűn, cimbalmon, csellón, brácsán és klarinéton játsszanak. Míg a cigányfolklórban a jellegzetes hangszerek a gitár, a fakanál és a kanna. Teljesen két különböző műfajról van szó. A cigánymuzsika a régi hagyományokban a kávéházi zene, kávéházi körülmények között élt igazán – tette hozzá Lakatos Lejla.

A művészegyüttes a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. támogatásával jött létre. A gazdasági helyzet miatt azonban 2013 márciusától a 19 főből álló zenekar 7 tagúra csökkent. Így most azon túl, hogy a formáció igyekszik bemutatkozni országszerte és külföldön is, mecénásokat is keress, hogy újra eredeti létszámmal tudjanak színpadra állni.

Megszakítás