Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Négymilliárd forintra pályázhatnak a fiatal gazdák

Augusztus 16-ig négymilliárd forintra pályázhatnak a fiatal mezőgazdasági termelők gazdaságuk elindításához. Azok a 18 és 40 év közötti gazdák indulhatnak a pályázaton, akik először kezdenek gazdálkodni, megfelelő szakmai tudással rendelkeznek, és vállalják, hogy gazdaságukat 5 évig egyéni vállalkozóként vezetik. A kormány emellett további támogatást nyújt a fiatal gazdák termőföld-vásárlásához.

A Vidékfejlesztési Minisztérium ismét meghirdette a fiatal mezőgazdasági termelők indulását segítő pályázatot. A korábbi fordulók tapasztalatait a tárca beépítette a pályázati kiírásba.

A minisztérium arra törekszik, hogy a legjobb jelentkezők kapjanak támogatást, ezért a Nemzeti Vidékstratégia céljainak megfelelő kritériumrendszert állított fel a pályázóknak. A pályázatok elbírálásakor pluszpontot kapnak az állattenyésztők és a kertészek, hiszen ezek a kézimunka-igényes ágazatok növelik a foglalkoztatást, és segítik a növénytermesztés és az állattartás felborult arányának helyreállítását. Szintén előnyt élveznek majd azok a pályázók, akik vállalják, hogy lakóhelyük a lehető legközelebb lesz a gazdasághoz, illetve azok, akik főállású mezőgazdasági termelők lesznek. Egy pályázó legfeljebb 12 millió forintot igényelhet. A kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz lehet beadni. Többletpontot kap az az ifjú gazda is, aki tanyán, vagy 1000 főnél kisebb lakosságszámú településen él.

A támogatás célja, hogy hozzájáruljon az ifjú agrárszakemberek vállalkozásának elindításához, a birtokstruktúra átalakításához, a mezőgazdaságban dolgozók korösszetételének javításához, valamint a vidék népességmegtartó erejének növeléséhez. A Vidékfejlesztési Minisztérium a Darányi Ignác Tervben olyan jogszabályi környezetet és támogatási rendszert igyekszik kialakítani, amely a fiataloknak a legjobb feltételeket biztosítja a gazdálkodáshoz.

A kormány emellett további támogatást nyújt a fiatal gazdák termőföld-vásárlásához: a Magyar Fejlesztési Bank által működtetett hitelkonstrukció kibővítéséről már korábban döntöttek, így a gazdálkodók még mintegy 9,5 milliárd forintért igényelhetnek hitelt az Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogramból.

A hitelprogram alapján a termelők a szabad mezőgazdasági de minimis – azaz kis összegű – keretüknek, valamint a hitelbírálati szempontoknak megfelelően legfeljebb 25 millió forintot, a fiatal gazdálkodók pedig 1-50 millió forint közötti, kedvező kamatozású hitelt vehetnek igénybe.

A kamat mértéke 8,5 százalék körüli, amely 1,5-2,5 százalékpont kamatelőnyt biztosít egyes piaci kamatozású forinthitelek 10-11 százalékos éves kamatlábával szemben. A futamidő legfeljebb 15 év. Az önerő nagysága pedig a vásárlás nettó költségének legalább a 15 százaléka. Az önerő saját forrásból és vissza nem térítendő állami támogatásból is állhat.

Megszakítás