Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Negyvenegyen szavaltak Petőfit

Harminckettedik alkalommal hirdette meg hagyományos kistérségi versmondó versenyét, a Petőfi szavalóversenyt a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ, Hódmezővásárhelyen. Negyvenegy versmondó nevezett a megmérettetésre, 6 kategóriában, az első és második osztályosoktól kezdve egészen a felnőtt korosztályig.

 

A jelentkezőknek egy Petőfi verssel, illetve egy szabadon választott költő versével kellett készülniük az idei Petőfi szavalóversenyre. A háromtagú zsűri értékelte a művészi teljesítményt, a művészi beszéd technikai eszközeit, illetve a versválasztást is.

 

– Mindig az a legnehezebb feladat, akár szülő, akár pedagógus készíti fel a gyerekeket, hogy a megfelelő verset válasszák, ami hozzájuk illik. Egyébként rögtön kiderül, amikor a diák nem bír vagy a vers hosszával, vagy a tartalmával, mondanivalójával – mondta Monoki Mariann, a zsűri tagja, a Bethlen Gábor Református Gimnázium igazgatóhelyettese, drámapedagógus.

 

A nap végén 29 versmondót juttatott tovább a zsűri, akik között felnőtt versenyzők is vannak.

 

– Évek óta küzdünk azzal, hogy minél több felnőtt is megmutassa magát a szavalásban. A gyerekeknek is jó, ha látják, hogy nemcsak fiatalok versenyezhetnek ezen a megmérettetésen, hanem a felnőttek is megmutathatják, hogy hogyan szavalnak, és hogyan sikerült elsajátítaniuk ezeket a verseket – tette hozzá Monoki Mariann.

 

A legjobbak nemzeti ünnepünkön, március 15-én adhatják majd elő két versük közül a zsűri által kiválasztott költeményt.

 

Megszakítás