Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Negyvenkét törvényjavaslattal készül a kormány a Ház őszi ülésszakára

A parlament elé terjesztette a kormány az Országgyűlés őszi ülésszakára készített
törvényalkotási programját, amely negyvenkét javaslatból áll. A
tervek szerint a Ház elé kerül egyebek mellett a 16 százalékos szja
bevezetéséről szóló adócsomag, valamint a nemzeti eszközkezelőről
szóló indítvány is.

Az Országgyűlés honlapján olvasható, a kormány őszre tervezett törvényalkotási programjában a jövő évi költségvetés és az azt megalapozó törvénycsomag mellett a legfontosabbak között a 16 százalékos személyi jövedelemadó bevezetése, valamint az APEH és a vám- és pénzügyőrség összevonásához szükséges jogszabályok megalkotása szerepel. Utóbbiakat az adócsomag tartalmazza, amely – a tervek szerint – újraszabályozza az adózással kapcsolatos egyes határidőket, és egyszerűsíti az adminisztrációt.
A kabinet elképzelései szerint novemberben fogadnák el azt a törvényt, amellyel létrehoznák a nemzeti eszközkezelő társaságot. Ezzel az intézménnyel rendeznék a jelzáloggal terhelt ingatlanok tömeges árverezéséből és a fizetési kötelezettségeiket teljesíteni nem tudók utcára kerüléséből fakadó problémákat. „Ehhez a finanszírozók, a hitelfelvevők és az állam számára optimális, mindhárom szereplő motivációját elősegítő szabályozás kialakítása szükséges” – olvasható a programban, amelyet Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes jegyez.
A kormány tovább racionalizálná a költségvetési szervek működését is, és egyebek mellett módosítaná a lakás-takarékpénztárakról szóló törvényt azért, hogy „vonzóbbá tegyék” ezen intézményt.

A programból kiderül, novemberben fogadnák el a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosítását, amellyel megteremtenék a lehetőségét a 40 év szolgálati idővel rendelkező nők öregségi nyugdíjjogosultságának.Az elképzelések között van a gyes és a gyed újraszabályozása, valamint a gyes melletti nyolcórás munkavégzés tilalmának visszaállítása.
Az ígéreteknek megfelelően törvénnyel biztosítanák, hogy 2011. január 1-jétől megkezdhessék működésüket a megyei kormányhivatalok.”Kiküszöbölnék” az egyházakat az előző kormányzati ciklusban ért méltánytalanságokat, részletek azonban nem derülnek ki a
dokumentumból.
Várhatóan elkészül az új jogalkotási törvény is; a korábbit az Alkotmánybíróság tavaly évvégével semmisítette meg. Módosítanák a 2011. évi népszámlálásról szóló törvényt, és több, nemzetpolitikai vonatkozású jogszabály változtatását is előterjesztenék, így például a Szülőföld Alapról, illetve a szomszédos államokban élő magyarokról szólót. Utóbbiak célja, hogy a határon túli magyarok támogatását egységes rendszerbe foglalják.
Változtatnának a fővárosi és kerületi önkormányzatok közötti forrásmegosztásról szóló jogszabályon, valamint újragondolnák a rendőrségi pótlékrendszert, és ugyanezzel a javaslattal igyekeznének felszámolni a rendészeti korrupciót is.
A legtöbb javaslatot várhatóan a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) fogja benyújtani, 11-et. A Nemzetgazdasági Minisztérium tervei között 9, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium esetében 5-5, a Belügyminisztériumnál és a Vidékfejlesztési Minisztériumnál 4-4, a Honvédelmi Minisztériumnál 3, míg a Külügyminisztérium esetében egy indítvány szerepel.

(MTI)

Megszakítás