Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Nehéz szezon előtt állnak a méhészek

Kevés mézre és nehéz évre számítanak a méhészek az idén a tavaszi fagyok és az átlagnál hűvösebb időjárás miatt. Az elmúlt hetekben a rügyek és virágok jó része elfagyott, a szakemberek csupán a napraforgótól várhatnak megfelelő hozamot.

A hideg, kevés csapadékot hozó idei tavasz sem a növények virágzásának, sem a méhek életciklusának nem kedvez. A méhcsaládokban télen nem következett be jelentős veszteség, azonban amíg máskor már márciusban kirajzanak a kaptárakból, addig az idén a hűvös idő meggátolja őket.

– A fagyás, ami az egész országot sújtotta – sok helyen mínusz kilenc fokot is mértek – az akácot elvitte. Úgy tűnik, ha virág lesz is a fákon nektár nem lesz benne. Nem várunk nagy eredményeket, talán a napraforgóban bízhatunk – mondta Hegedűs Béla a helyi Gazdasági Egyesület Méhszakosztályának vezetője. 

Az időjárás a méhészetben is legalább olyan meghatározó tényező, mint a mezőgazdaságban. Az elmúlt években hiába lendült fel a jó minőségű magyar méz iránti kereslet, ha nem tudnak elegendő mézet termelni, hatalmas anyagi veszteség éri a méhész társadalmat.

– A fagy elviszi a méz nagy részét. Az idei vegyes méz töredéke lesz a tavalyinak, sőt az akác is valószínű hasonlóképpen alakul – tette hozzá Hegedűs Béla.

A szakemberek a csúcsszezont május elejére-közepére teszik, a régió több mint ötszáz méhésze akkor az ország más területeire is ellátogat a több mint húszezer méhcsaládjával az értékes virágpor begyűjtése érdekében.

Megszakítás