Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Nem csak lélekben, hivatalosan is magyarok

Tegnap 16 határon túli vehette át magyar állampolgárságát igazoló okiratát a Városházán. 2010 óta, amióta lehetőség van a könnyített állampolgárság megszerzésére, 1500-an igényelték az eljárást Vásárhelyen.

A város közgyűlése a 2004. december 5- i népszavazást követően határozatban rögzítette, hogy aki kéri, mindenkit tiszteletbeli polgárává fogad. A felhívásra mintegy 20 ezren jelentkeztek. 2010 óta azonban már törvény szabályozza, hogy egyszerűsített eljárással lehet magyar állampolgárságot igazoló dokumentumhoz jutni.

– 2004 tragikus december 5-ei népszavazás után volt egy város, amelynek volt szíve, lelke, és kinyújtotta karját a határon túli magyar testvéreink felé.

Augusztus 20-án Szent István napján már valószínű, hogy 350 körül lesz azon testvéreink száma, akik szintén kérték a honosítást – mondta Dr. Kószó Péter

Hódmezővásárhelyen több alkalommal volt honosítási ünnepség. Ezúttal 16-an tettek magyar állampolgársági esküt. Legtöbbjük családjával együtt vette át a hivatalos okmányokat.

– 2006 óta Hódmezővásárhely tiszteletbeli polgárai vagyunk, az egész családdal együtt. Az őseim, szüleim, nagyszüleim, mindenki Erdélyből származik, ők még magyar állampolgárnak születtek. Ha élnének a szüleim biztosan büszkék lennének, hogy én is igényeltem, csak azért mert a gyökereim magyarok, és legyek én is igazából, nem csak lelkileg magyar.

Vásárhelyen eddig ezerötszáz határon túl élő magyar jelentkezett az egyszerűsített honosítási eljárásra, ez a szám országos szinten eléri a háromszázezret.

Megszakítás