Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Németh József fotó- és grafikusművész tárlata Hódmezővásárhelyen

Képek – Emlékek címmel Németh József fotó- és grafikusművész munkássága előtt tisztelgő tárlat nyílik szombaton a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban.

Elek András, a közgyűjtemény sajtóreferense az MTI-nek elmondta, hogy a kiállításon több mint hatvan fotográfia, csendéletek, akt, különlegesen megkomponált felvételek nyújtanak bepillantást a többszörösen kitüntetett érdemes és kiváló művész rendkívül gazdag életművébe.

Németh József 1911-ben született Budapesten. Nemcsak kiemelkedően értékes fotóművészeti alkotásait, ködös, szórt világítású, tónusgazdag tájképeit, műtermi csendéleteit, portré-, zsáner-, valamint aktfelvételeit és szakírói tevékenységét tartják számon, hanem munkássága meghatározó módon kapcsolódik a fotótechnika-történet legendássá vált Duflex fényképezőgépéhez is.

Első fotóit tizenöt éves korában készítette, és saját tapasztalatai alapján fejlesztette tudását. A Magyar Királyi Felső Ipariskolát végezte el, közben intenzív érdeklődéssel fordult a művészetek felé. A fotográfia mellett foglalkozott grafikával, kerámiával, reklámmal, festészettel és filmmel is.

Az 1940-es évek elején a Gamma Művekhez került, ahol megszervezte a fotóosztályt. Ott tervezte meg a Dulovits Jenő által konstruált Duflex fényképezőgép formatervét és annak különleges újítását, a tetőélrendszerű pentaprizmát.

Az 1940-es években városmonográfiákat illusztrált. Elkészítette a Parlament teljes, eredeti állapotát rögzítő fotódokumentációt, és megörökítette Budapest 1944-45-ös ostromát.

1946-tól önálló tervező, fotós, plakátokat, reklámanyagokat készített. 1961-től tíz éven át a Magyar Távirati Iroda grafikus-fotóművészeként dolgozott. Negyven könyvben és több folyóiratban jelentek meg képei, szakkönyveket és cikkeket jelentetett meg, alapító tagja volt a Magyar Fotóművészek Szövetségének. Élete végéig, 95 éves koráig aktívan alkotott és kiállításokat szervezett.

(MTI)

Megszakítás