Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Németh László emlékszoba (a Németh László Városi Könyvtárban) – Andrássy út 44.

Németh László emlékszoba (a Németh László Városi Könyvtárban) - Andrássy út 44.

Németh László író és Hódmezővásárhely kapcsolata 1940 tavaszán kezdődött, amikor Móricz Zsigmond kísérőjeként meglátogatta a tanyai tehetségmentés intézményét, a Tanyai Tanulók Otthonát, amelynek fejlesztésére 1941-ben Németh László a „Cseresnyés” című színdarabjának szerzői jövedelmét teljes egészében felajánlotta. Később az író tiszteletére az intézmény a Cseresnyés Kollégium nevet vette fel. A város és Németh László köteléke 1945 őszén vált még szorosabbá, miután a református egyház és gimnázium vezetésének meghívására elfoglalta óraadói állását az összevont fiú- és leánygimnáziumban. 1945 szeptemberétől 1948 decemberéig a Bethlen Gábor Gimnáziumban, 1946-tól a régi helyén újranyitott leánygimnáziumban is tanított. 

Vásárhelyi tartózkodásának első hónapjában elkészült A tanügy rendezése című tanulmánya, de Hódmezővásárhelyen fejezte be az Iszonyt, itt született a Széchenyi, a Husz János és az Eklézsia-megkövetés című drámája is.  Távozása után 1954-ig rendszeresen visszajárt Vásárhelyre, ahol a fordítás elíziumába menekült: Tolsztoj, Shakespeare, Ibsen műveit ültette át magyarra, de ennek az időszaknak a terméke a regényírásának csúcsát jelentő Égető Eszter is. 

A 73 négyzetméter alapterületű Németh László-emlékkiállítás tablói, illetve a sajkódi szoba bútorai, berendezési tárgyai Németh László életét, életművét mutatják be, továbbá kiválóan érzékeltetik emberi és családi hátterét.

A kiállítás a könyvtár teljes nyitvatartási idejében megtekinthető, az olvasószolgálat erre felkészült könyvtárosai és helyismereti munkatársa szükség szerint kalauzolja a látogatókat, de az emlékkiállítás kiválóan alkalmas rendhagyó irodalomórák megtartására is.

Nyitva tartás: hétfőn: 13.00-18.00; keddtől–péntekig: 09.00-18.00; szombaton: 09.00-13.00; vasárnap: zárva.

Belépő nincs.

Tel: +36 62/246-811.

Honlap: www.nlvk.hu

Megszakítás