Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Nemzeti Összetartozás Napja

Trianon gazdaságilag és demográfiailag is kivéreztette hazánkat – hangzott el Hódmezővásárhelyen, a Nemzeti Összetartozás Napi megemlékezésen. 

 

Trianon olyan lelki, gazdasági és egzisztenciális törést okozott, amelyet a mai napig alig tudunk feldolgozni. A győztes nagyhatalmak a monarchia területén élő kisebbségek érdekében halálra ítélték Magyarországot. A mai napig nem rendeződött a határon túlra került magyar kisebbségek sorsa – jelentette ki Bálint Gabriella hódmezővásárhelyi önkormányzati képviselő, a Nemzeti Összetartozás Napi megemlékezésen.

 

– Ahogy 1920-ban nem mozdult meg Európa lelkiismerete, nagyon sok, bennünket a mai napig érintő témában ma sem mozdul meg Európa lelkiismerete. 97 éve megtapasztalhatjuk a cinikus összekacsintást. Ezekből az elmúlt évtizedekből láthatjuk és a mindennapi eseményekből is, hogy vigyázó szemünket a határon túlra kell vetnünk – fogalmazott Bálint Gabriella.

 

Az önkormányzati képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy a mai napig érvényben vannak a felvidéki magyarságot sújtó Benes-dekrétumok, és nem rendeződött az állampolgárságukat elvesztő szlovákiai magyarok sorsa. Nem biztosít autonómiát Románia a Székelyföldnek, de a marosvásárhelyi kétnyelvű utcatáblák egynyelvű román feliratra cserélését is sérelmezte.

 

Megszakítás