Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Nemzeti zászlót igényelhetnek a hódmezővásárhelyi ingatlantulajdonosok

2014. március 15-től a közintézmények mellett minden hódmezővásárhelyi ingatlanon magyar zászló loboghat a nemzeti ünnepeken. A lobogó mellett a felszerelést is ingyenesen biztosítja a város. Hétvégén minden háztartásba eljuttatták az igénylő- illetve a szórólapokat, amelyen kiválasztható a zászló mérete, valamint a felszereléséhez szükséges eszközök.

Dr. Kovács László fideszes önkormányzati képviselő indítványa kapcsán született meg a legutóbbi közgyűlésen az a döntés, miszerint a város valamennyi ingatlanán magyar zászló loboghat a nemzeti ünnepeken 2014. március 15-ével kezdődően. A témával kapcsolatban sajtótájékoztatót tartottak a Városházán.

– Szeretnénk, ha Hódmezővásárhely Önkormányzatának felhívása kapcsán minden magánházon, épületen és természetesen közintézményen lobogjon a jövőben a magyar zászló – mondta Almási István alpolgármester. 

A lakosságnak sem a zászlóért, sem a hozzátartozó eszközökért nem kell fizetni, ugyanis az önkormányzat ingyenesen biztosítja azokat a kérelmezők számára.

– Az a hódmezővásárhelyi hagyomány, az a nemzeti elkötelezettség, amelyről nem csak a város vezetése, hanem a lakosság is tanúbizonyságot tett, azt mutatja, hogy Vásárhelyen nagyon mélyen gyökerező nemzeti hagyományok vannak. A hazához való ragaszkodásnak az egyik legfontosabb nemzeti szimbóluma a magyar zászló. Méltó kezdeményezést tett a város azzal, hogy minden vásárhelyi ingatlantulajdonosnak, aki igényli, biztosítani fogja ezt a szimbólumot – mondta dr. Kószó Péter alpolgármester.

Az önkormányzati tulajdonú Városellátó és Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai készítik el a zászlókat, amelyek leírását az alaptörvény is tartalmazza.

– Ezek a zászlók négy méretben készülnek. A méretek mindenfajta ingatlan méretéhez arányosan megfelelőek – tájékoztatott Magyar József, a Városellátó és Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft ügyvezető igazgatója.

Hétvégén minden háztartásba eljuttatták azt a szóró- és igénylőlapot, amelyen az érintettek kiválaszthatják a zászló méretét, valamint a hozzátartozó eszközöket. Ezeket a szórólapokat az önkormányzat címére postai úton, vagy személyesen a Polgármesteri Hivatal földszint 16-os irodájába lehet visszajuttatni. Az igények felmérésére júniusban kerül sor, az első zászlók ezután már el is készülnek és a képviselők személyesen adják majd át a lakosságnak. Aki úgy dönt, hogy anyagilag hozzájárul a zászló elkészítéséhez, az felajánlásával az országzászló felállítását támogatja.

A kezdeményezésnek köszönhetően 2014-től így nem csupán a közintézményeken, de valamennyi ingatlanon Hódmezővásárhelyen nemzeti zászló loboghat március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án.

Megszakítás