Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Nemzetközi együttműködés a hatékony energiafelhasználásért

A hatékony energiafelhasználás fontosságára hívja fel a figyelmet a Városház utca egy szám alatt nyílt kiállítóterem. A témáról a Polgármesteri Hivatal Házasságkötő termében megrendezett konferencián hallhattak az érdeklődők bővebben. Az Energia Nap programsorozatot egy nemzetközi projekt hívta életre, amelyben Hódmezővásárhely vezető partnerként vesz részt.

A fogyóban lévő fosszilis nyersanyagok és az emberiség fejlődésének fenntarthatósága miatt az energia kérdése egyre fontosabbá válik, ezért az Európai Unió nemzetközi összefogást hirdetett. GovernEE, avagy a Jó kormányzás az energiahatékonyság területén című projekt 2010-ben indult öt ország hét városának, tartományának, illetve kutatási intézetének részvételével. A tagok között szerepel Németország, Ausztria, Csehország, Olaszország és Magyarország, hazánkat csak Hódmezővásárhely képviseli.

– A partnerség abból a célból állt össze, hogy a műemléképületek energiahatékonyságára fektesse a hangsúlyt. Azért fontos ezt kiemelten kezelni, mert a középületek gyakran műemléképületekben helyezkednek el. Sokszor pazarló a létesítményekben az energiafelhasználás, nem fordítunk ezekre kellő figyelmet és elég bonyolult adminisztratív, jogi, és pénzügyi akadályokba ütközik a műemléképületek felújítása – mondta Baksics Erika projektmenedzser.

Éppen ezért az a törekvés, hogy olyan újító megoldások szülessenek, amelyeket aztán a partnerek és a döntéshozók a gyakorlatba is át tudnak majd ültetni. A projekt keretében ugyanis több munkacsomag megvalósítása zajlik. Bolognában a műemlék épületekben a megújuló energiaforrások alkalmazását tesztelik, Quedlinburgban innovatív, majdnem láthatatlan napelemeket próbálnak ki, Hódmezővásárhelyen pedig intelligens épületfigyelő rendszert építenek ki, amellyel nyomon lehet követni, hogy az egyes létesítményekben, pontosan mennyi energia fogy. A pályázat teljes költsége 2 millió 250 ezer euró, ebből vezetőként Hódmezővásárhely jelentős összeget kapott.

– A Hódmezővásárhelyre jutó rész 622 ezer euró, ha ezt átszámoljuk, akkor 190 millió forint. Jelentős összegről van itt tehát szó, melynek nagy részét az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozza. Ez 528 ezer eurót tesz ki, a hazai támogatás 62 ezer euró, a vásárhelyi önkormányzatnak pedig a projekt összköltségének 5%-át kell állnia – mondta dr. Kószó Péter alpolgármester.

A pályázat tette lehetővé azt is, hogy a Városház utca 1. szám alatt megnyíljon a korszerű energia felhasználást bemutató kiállítóterem és a Városházán energetikai konferenciát rendezzenek. Hódmezővásárhely számára már évek óta fontos az energiahatékonyság. Ennek szellemében újítja fel a város a középületeket és oktatási intézményeket, támogatja a panelprogramot és korszerűsítette éjszakai közvilágítási rendszerét is.

Megszakítás