Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Nemzetközi együttműködés a kerámia művészet fenntartásáért

Nemzetközi kerámia találkozónak adott otthont Hódmezővásárhely. Egy európai uniós pályázatnak köszönhetően külföldi szakemberek ültek össze, hogy arról tanácskozzanak, hogyan lehet a kézművesség kerámiával foglalkozó ágát megmenteni.

A Leonardo program keretében tavaly egy nemzetközi együttműködés kezdődött el, amelyben Magyarország mellett Törökország, Spanyolország, Litvánia és Észtország működik együtt. A társaság először Spanyolországban ülésezett, most pedig Hódmezővásárhelyen folytatták a munkát. Ennek keretében a részvevők ellátogattak a város kulturális intézményeibe, és az itteni Kerámia Központ tevékenységével is megismerkedtek. A helyi szakemberek azt a szellemiséget igyekeztek átadni a többieknek, amelyet a Majolikagyár alapításával 100 évvel ezelőtt Tornyai és társai képviseltek a kerámia művészet területén. 

– Az ő gondolkodásukat szerettem volna bemutatni. Az ő kompozíciós változatukat, amiket alkalmaztak. Egy festőművészről és egy szobrászművészről volt szó, és még 30 fazekasról, akik segítségével fantasztikus magas művészeti fokon tudták végrehajtani a munkát. Nem sajnálták a fáradságot, és kezükbe vették az ecsetet. Ha a motívumaikat nézem, akkor mindben benne van az ősi Vásárhely, ami az ő idejükben modernek számított – mondta Pannonhalmi Zsuzsanna, a Hódmezővásárhelyi Kerámia Központ vezetője.

A nemzetközi társaság hasznosnak ítélte az itt eltöltött két napot, hiszen számos ötletet kaptak munkájuk megvalósításához.

– Nekünk ezzel a projekttel az a célunk, hogy előmozdítsuk a kézművességet, különösen a kerámia művészetet és ezáltal vidéki embereknek, főleg a nőknek biztosítsunk munkát. Erről a témáról itt sokat beszélgettünk, és számos hasznos ötletet kaptunk hozzá – mondta Marga Veron, a program egyik részvevője. 

A nemzetközi társaság tagjai legközelebb Törökországban találkoznak. A program 2014-ben Észtországban zárul.

Megszakítás