Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Nemzetközi hírű a vásárhelyi kerámia szimpózium

12 hazai és külföldi kerámiaművész részvételével megkezdődött a 15. kerámia szimpózium Hódmezővásárhelyen. Az idei alkotófolyamat a Tiszta Forrás címet kapta, melynek apropóját a 100 éves Majolika gyár szolgáltatta. Almási István polgármester hangsúlyozta, hogy külön öröm, hogy az elmúlt 15 év során sikerült rangot kivívnia az itteni kerámia szimpóziumnak, és ennek köszönhetően megalakult a Magyar Kerámiavárosok Szövetsége.

15 évvel ezelőtt indult útjára a vásárhelyi kerámia szimpózium, amely mára nemzetközi hírnévre tett szert. Egyrészt az itt készült munkák számtalan helyre eljutottak itthon és a világon, másrészt a társaság külföldiekkel is színesedett. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy idén a 12 részvevő között van francia, szerb és szlovák művész is. A 100 éves Majolika Gyár kapcsán a 15. kerámia szimpózium a Tiszta Forrás címet kapta, így ebben a témában várják idén az alkotóktól a munkákat.

– Bartók és Kodály határozták meg a tiszta forrást, és mi úgy gondoljuk, hogy ebben a művészeti ágban valami hasonló történt a Majolika Gyár alapítóinak művészetében is – mondta Pannonhalmi Zsuzsanna, a Wartha Vince Művészeti Alapítvány elnöke.

Almási István megköszönte a vásárhelyi kerámiával foglalkozó gyárak támogatását, hiszen a kerámia szimpózium résztvevői az elmúlt évek alatt náluk dolgozhattak, próbálhattak ki anyagokat és technológiákat. Az itt készült művészi kerámiákból minden évben kapott a város, így már közel 300 darabos kerámiagyűjteménnyel büszkélkedhet. A polgármester szerint az elmúlt 15 év során a vásárhelyi kerámia szimpóziumnak sikerült rangot kivívnia magának.

– Ennek keretében sikerült ebben az évben megalakítani a Magyar Kerámiavárosok Szövetségét, ahol minden évben más látja el az elnöki feladatokat, idén Hódmezővásárhely, majd jövőre Kecskemét következik, és ezáltal módunk lesz arra is, hogy a nemzetközi kerámia szövetségbe belépjünk – mondta Almási István polgármester.

A kerámiaművészek október 14-ig alkothatnak Hódmezővásárhelyen, az elkészült alkotásokból azonban majd csak jövőre rendeznek kiállítást.

Megszakítás