Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Népénekeinkből tudunk erőt, hitet meríteni

Ünnepi koncerttel örvendeztette meg a Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, Szvorák Katalin a vásárhelyi közönséget augusztus 20-a alkalmából. Az előadóművész műsorában Szent István népénekek, Mária –énekek és aratódalok is helyet kaptak a Dr. Rapcsák András utcán felállított színpadon.

A Szent István téri városi ünnepségen tartott szóló éneke után Szvorák Katalin koncertet is adott Hódmezővásárhelyen. A népdalénekes pályája Losoncból indult. 1981-ben megnyerte a Magyar Televízió Röpülj páva című versenyét, azóta több mint 3000 koncertet adott 3 kontinens 37 országában. 30 lemez és számtalan díj birtokosa.

– Szerintem ennek az ünnepnek az egész Kárpát medencei magyarság örül, mert ilyenkor érezzük azt, hogy összetartozunk és, hogy van miből meríteni. Olyan értékeket hagyott ez a keresztény kultúra nekünk, amiből mindig van hitet, erőt meríteni, összetartozásunkat erősíteni és énekeinek is pont erről szólnak – mondta Szvorák Katalin népdalénekes.

A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes szerint azért is fontosak az ünnepi koncertek, mert az alkalmakhoz kapcsolódó dallamok csak ritkán szólalnak meg.

– Szent István alakját szeretném kiemelni koncertemen, de hozzá kell tennem, hogy a népi hagyományban – annak ellenére – hogy nagy kultusza van Szent Istvánnak, nagyon kevés népének maradt meg, talán csak egy tucatnyi – tette hozzá a népdalénekes.

Szvorák Katalin Szent István népénekekkel, aratódalokkal, Mária énekekkel, himnuszokat, zsoltárokat és imádságainkkal örvendeztette meg a vásárhelyi közönséget.

 

 

Megszakítás