Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Népi hagyományok és modern művészet a Lösz fesztiválon

Naponta 350 közreműködő és közel ezer fős nézőszám, ez a mérlege a hétvégén megrendezett Lösz Kulturális Fesztiválnak. A néphagyomány őrzése jegyében rendezett programok évről-évre egyre nagyobb érdeklődést váltanak ki.  

A Lösz Kulturális Fesztivált hatodik alkalommal rendezték meg Hódmezővásárhelyen. Sikeres volt a Tájház környékén megrendezett kétnapos programsorozat, mivel több mint ezer vendég fordult meg az eseményen. A rendezvény elsődleges célja a dél-alföldi hagyományok őrzése, ápolása, azok bemutatása az ősi szakmák és népi művészetek tükrén keresztül.

– Azt szeretnénk, hogy ezek az értékek ne vesznének el. Amit őseink ránk hagytak, arról ne feledkezzünk meg, még ha nap mint nap nem is gyakoroljuk. Mi mindezt próbáljuk átadni az új generációnak vidám, vásári hangulatba bújtatva, így nem egy információ özönnel találkozik a közönség. Ebbe illeszkednek a lovak, íjászok, baranta, kézműves foglalkozások és mindez megfűszerezve modern művészetekkel. Ez mind arra ösztönöz, hogy ne felejtsük el, kik vagyunk, merre jöttünk, hová tartunk – mondta Sulyok Zoltán szervező.

Az egyik legnagyobb sikert kiváltó műsor a Békéscsabáról érkezett barantások bemutatója volt.

– A baranta nem más, mint a hagyományos magyar harcművészet, melynek része a magyar kultúra megélése. Fegyvereink közé tartozik bármi amit a magyarság használhatott az elmúlt évezredekben. Említhetném például a pusztakezes küzdelemtől a késen át a szablyát, vagy akár a másfél kezes kardról és az íjról is beszélhetnénk, de ide tartozik az ostor is – mondta Gyarmati Sándor, a Békéscsabai Baranta Egyesület szóvivője.

A rendezvény a Zöld Szikla Alapítvány ötlete alapján jött létre, de az évek során  számtalan civil szervezet, baráti segítő és intézmény csatlakozott a kivitelezéshez. A szervezők újdonságokkal szeretnék tovább növelni a nézőszámot. A tervek szerint jövőre három napos lesz a fesztivál, amelyen egy nap csak a kirakodóvásárokról szólna, de a sörfesztivál lehetősége is megfogalmazódott már.

Megszakítás