Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

NFÜ: megérkezett a korábban felfüggesztett uniós források első részlete

Csütörtökön 350 milliárd forint európai uniós forrás érkezett Magyarországra azon számlák ellenértékének első részleteként, amelyeket érintett az operatív programok szeptember 9-i tárgyalásokig hatályos felfüggesztése – közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) az MTI-vel.

Lázár János, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget (NFÜ) vezető kormánybiztos augusztus 12-én jelentette be: a kormány sürgős akciótervet dolgoz ki a 2007-2013-as uniós időszak forrásvesztésének megelőzésére, miután az EU az időszak 15 magyar operatív programjából 13-at nem finanszíroz.

Ezt követően a politikus szeptember 9-én megállapodott Johannes Hahnnal, az Európai Unió (EU) regionális politikáért felelős biztosával: Magyarország elfogadta az Európai Bizottság javaslatát az uniós támogatások öt százalékos korrekciójára tíz olyan operatív program esetében, amelyet a mérnökkamarai regisztráció és a magyar nyelvtudás követelménye érint.

A sikeres tárgyalások eredményeként szeptemberben feloldották ezen programok felfüggesztését és az Európai Bizottság megkezdte a korábban visszatartott számlák kifizetését – írja az NFÜ.

Kiemelték: átlépte az 1000 milliárd forintot az az összeg, amelyet a fejlesztési ügynökség idén az első kilenc hónapban kifizetett a pályázóknak.

A 350 milliárd forint lehetővé teszi, hogy a forráslehívás jelenlegi sebessége tartható legyen, és az év végéig behozzák az időarányos teljesítésben a rekordszintű kifizetés ellenére mutatkozó lemaradást – idézi az MTI-hez eljuttatott közlemény Csepreghy Nándort, a Miniszterelnökség helyettes államtitkárát.

A tervek szerint 2013-ban 1500 milliárd forintot kell kiutalnia az NFÜ-nek. Az eddigi tapasztalatok szerint az év utolsó negyedévében érkezik be a legtöbb számla a kedvezményezettektől, így reális maradt a cél, hogy az év utolsó 3 hónapjában 500 milliárd forint jusson el a pályázatok nyerteseihez.

Az idei kifizetések során a legtöbb pénzt az energiahatékonyságot javító, valamint a különböző közlekedésfejlesztési projektek kapták, 153 és 280 milliárd forint értékben. Ugyancsak jelentős összeget, csaknem 80 milliárd forintot fizetett ki az NFÜ vállalkozásfejlesztésre, és majdnem ugyanekkora brüsszeli forrás jutott a kutatás-fejlesztésre (K+F).

A bizottsággal történt megállapodással és a most érkezett összeggel még több KEOP és KÖZOP projektet zárhat le az NFÜ – írták.

Csepreghy Nándor szerint továbbra is szükség van az olyan intézkedésekre, amelyek segítik a kedvezményezetteket projektjeik sikeres befejezésében. Korábban az önerőalap és a szállítói előleg bevezetésével tudta dinamikusabbá tenni a pályázatok végrehajtását az NFÜ. Hasonló intézkedések várhatóak még, hogy a kedvezményezettek – elsősorban az állami és önkormányzati tulajdonban lévők – esetében csökkenjen a forrásvesztés kockázata.

Ugyancsak ezt a célt szolgálták azok a már meghozott egyedi döntések, amelynek révén augusztus óta 500 milliárd forintnyi forrást sikerült lekötnie a fejlesztéspolitikai intézményrendszernek – közölte az NFÜ.

(MTI)

Megszakítás