Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Nincs szmogriadó Hódmezővásárhelyen

Nincs szmogriadó Hódmezővásárhelyen, ahol elfogadható a levegő szálló por koncentrációja. Mégis érdemes ilyenkor kevesebbet tartózkodni a szabadban, mert a ködös időjárás miatt könnyebben halmozódnak fel a szennyezőanyagok. A meteorológiai előrejelzések alapján a következő napokban javulni fog a levegő minősége.

 

Téli időszakban gyakran előfordul, hogy a nyugodt, szélcsendes, de egyben párás, ködös, szürke időjárásnak köszönhetően a szennyezőanyagok felhalmozódnak a levegőben, szmog alakul ki. Az elmúlt napokban, több városban is elrendeltek szmogriadót.

 

– Ameddig az időjárási körülmények nem segítik a levegő minőségének javulását, addig különböző intézkedéseket vezethetnek be. Ilyen például a szilád tüzelőanyagok használatának mérséklése, vagy a páros-páratlan rendszámú gépjárművek közlekedésének korlátozás – sorolta dr. Mader Balázs, a Környezetvédelmi Hatósági és Komplex Engedélyezési Osztály vezetője.

 

Mivel a megyében csupán Szegeden található mérőállomás, a környező települések levegőjének minőségéről csak becslések vannak. Ezeket figyelembe véve azonban Hódmezővásárhelyen a levegő szálló por koncentrációja elfogadható. Ennek ellenére a szakemberek azt javasolják, hogy a kockázati csoportba tartozók kevesebbet tartózkodjanak a szabadban.

 

– A gyerekekre kell nagyon vigyázni, az idősekre, a szív- és érrendszeri betegségben, a krónikus légzőszervi betegségben szenvedőre, az asztmásokra. Az édesanyáknak azt javaslom, hogy ilyenkor keveset tartózkodjanak a levegőn. Ha ki kell mozdulniuk, akkor ne válasszák a forgalmas utcákat. Reggel, illetve este szellőztessenek – mondta Gilyán Judit, a Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály tisztifőorvosa.

 

A meteorológiai előrejelzések alapján a következő napokban javulni fog a levegő minősége.

Megszakítás