Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Nobel-díjas fizikus Hódmezővásárhelyen

2012. július 18-án Roy J. Glauber, a Harvard Egyetem (Cambridge, USA) professzora lesz a vendége a tavaly szeptember óta működő Németh László Természettudományos ÖnképzőKörnek. Ebből az alkalomból az Önképzőkör tagjai és patrónusai egy mini-konferenciával készülnek, amelyre 16 órától kerül sor a Németh László Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda Ormos Ede utca 18. szám alatti épületének aulájában.

Az érdeklődők az alábbi előadásokat hallgathatják meg – angol nyelven:

● Csernák Attila (11/a) és ifj. Csókay Miklós (10/a): „és mégis forog!” – Foucault-inga a Németh László Gimnáziumban

● Prof. Roy J. Glauber: Bronxtól Stockholmon át Hódmezővásárhelyig- a fény útját követve

● Kiss Tamás (11/a) és Török Lili (10/a): Te tudod mi a Masat? – Egy liternyi Magyarország az űrben

● Dr. Csörgő Tamás (MTA Wigner FK): Amikor a proton nagyobbá válik – a TOTEM LHC kísérlet eredményei

Az előadások alatt az intézmény aulájában a 2011 májusában felavatott Foucault-inga segítségével újra meggyőződhetünk róla, hogy a Föld még mindig forog.

A konferencia levezető elnöke Prof. Dr. Gyulai József fizikus, akadémikus (MTA Anyagtudományi Intézet), Hódmezővásárhely díszpolgára, az Önképzőkör egyik tudós-patrónusa.

Glauber professzor 2005-ben kapott Nobel-díjat a fény természetének kutatásában elért alapvető eredményekért, a fényrészecskék kvantumoptikai tulajdonságainak elméleti értelmezéséért. A professzor idén nyáron Dr. Csörgő Tamás vendégeként tartózkodik néhány napot Magyarországon, és örömmel vállalta, hogy találkozik az Önképzőkör tagjaival.

Csatlakozva a Dr. Csörgő Tamás fizikus professzor által 2011 elején meghirdetett Magyar TÖK Mozgalomhoz, a Németh László Természettudományos ÖnképzőKör (NL TÖK) 2011 nyarán alakult és szeptemberben kezdte meg működését. Az elmúlt közel egy év alatt húsznál több tudományos előadást valósított meg, amelyben a természettudományok szinte minden területe képviselve volt. Előadói között találunk rangos egyetemi tanárokat, külföldi kutatóintézeteket is megjárt fiatal kutatókat, egyetemi hallgatókat, és nem utolsó sorban diákokat is.

Megszakítás