Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Nobel-díjas fizikus látogatott Hódmezővásárhelyre

Roy J. Glauber Nobel-díjas professzort fogadták Hódmezővásárhelyen a Németh László Természettudományos Önképző Kör tagjai. A Németh László Gimnáziumban tartott fizika előadásokra érkezett a híres tudós. A programok levezetője dr. Gyulai József fizikus, akadémikus, Hódmezővásárhely díszpolgára volt.  

Több mint 60 évvel ezelőtt járt Hódmezővásárhelyen Nobel-díjas professzor, akkor Szent-Györgyi Albert látogatott a városba, most pedig Roy J. Glauber jött a Németh László Gimnáziumba, akit a város nevében dr. Kószó Péter köszöntött, és méltatta a fizikus eredményeit.

– Glauber professzor a fény természetének kutatásában elért alapvető eredményekért, a fényrészecskék kvantumoptikai tulajdonságainak elméleti értelmezéséért a tudományos világ legnagyobb elismerésében, Nobel-díjban részesült – mondta dr. Kószó Péter alpolgármester.

Glauber professzor a dr. Csörgő Tamás fizikus professzor által létrehozott Magyar Természettudományos Önképző Kör meghívására érkezett az országba, így Hódmezővásárhelyre is, mivel a Németh László Gimnázium is csatlakozott a mozgalomhoz. A Németh László Természettudományos Önképző Kör 2011 nyarán alakult. Előadói között találunk rangos egyetemi tanárokat, külföldi kutatóintézeteket is megjárt fiatal kutatókat, egyetemi hallgatókat és nem utolsó sorban diákokat. A tegnapi találkozó alkalmával több szakmai előadás is elhangzott, Glauber professzor előadása mellett diákok és a mozgalom alapítója dr. Csörgő Tamás számolt be kísérleteiről. Mindez a vásárhelyi diákság tudományos életére is nagy hatással van.

– A diákság körében nagyon pozitív a fogattatása az egésznek. Nagyon lelkes csapat alakult ki, az év folyamán több, mint 100 fiatalt mozgattunk meg, amelynek nagy eredménye, hogy diákok is tartottak előadást – mondta Szittyai István az önképzőkör patrónusa.

Az előadások alatt az intézmény aulájában tavaly felállított Foucault-ingát is újra működésbe hozták.

Megszakítás