Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

November 30-ig kell regisztrálni az Agrárkamaránál

November 30-ig kaptak határidőt az agrárgazdasági tevékenységet folytatók, hogy regisztráljanak a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági- és Vidékfejlesztési Kamaránál. A tagság kötelező, a regisztráció ötezer forintba kerül. Az új kamara létrehozásának célja, hogy egy olyan egységes érdekképviselet jöjjön létre, amely az egész ágazatot szolgálja.

A Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági- és Vidékfejlesztési Kamaráról szóló törvény júliusi elfogadásakor a Vidékfejlesztési Minisztérium azt közölte: a jogszabály legfontosabb célja, hogy egységes agrárkamarai szervezet jöjjön létre, amely nem csak egy szűk érdekcsoport, hanem a teljes agrár- és élelmiszergazdaság érdekegyeztetési fóruma lesz. Ezen célkitűzés az új kamarai törvény megalkotásával megvalósítható – mondta Kispál Ferenc, aki a megyei szervezet átmeneti elnöke. Szerinte most a legfontosabb, hogy a november 30-i határidőig mindenki elvégezze a regisztrációt interneten keresztül, vagy a falugazdászoktól segítséget kérve.

– Augusztus 1-től kötelező a regisztráció őstermelőknek, családi gazdálkodóknak, mezőgazdasági vállalkozóknak és társas vállalkozóknak és az élelmiszergazdasági területen dolgozóknak – adott tájékoztatást Kispál Ferenc.

A regisztráció ötezer forintba kerül, később pedig évente tagdíjat is kell fizetni. A díjak megállapítására sávos rendszert dolgoznak ki. A cél az, hogy mindenki teherbírásának megfelelően fizessen. A legnagyobb gazdálkodók számára egymillió forint lesz a limit.

Kispál Ferenc azt is hangsúlyozta, hogy a kapcsolattartás miatt a regisztráció során mindenki adjon meg egy e-mail címet. Ezen keresztül értesülhetnek majd minden szakmai hírről. A gazdák részéről felmerülő kéréseket, igényeket pedig a szakmai osztályokban, illetve a különböző fórumokon tudják majd jelezni.

– A kamara közfeladatokat lát el és szolgáltat, illetve szolgál. A minisztérium majd egyre több hatósági jogkört fog leadni az agrárkamara számára megalakulása után. Tanácsadókon keresztül, szolgáltatásokon keresztül területalapú támogatásokat, különböző állatvédelmi és egyéb támogatásokat lehet szerezni, de pályázatok előkészítésében is segít a szervezet és az agrárgazdálkodást érintő törvényhozásban is javaslattal élhet – tette hozzá Kispál Ferenc.

A régi agrárkamarának tízezer tagja volt, az új kamara viszont négyszázezer taggal számol. A vásárhelyiek, illetve a környékbeli gazdák a Csongrád megyei szervezethez tartoznak majd, amelynek az átmeneti elnöke Kispál Ferenc. A választásokat jövő tavasszal rendezik meg, ahol minden regisztrált tagnak szavazati joga lesz.  

Megszakítás