Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Nyár végére megújul a belváros

Újabb állomásához érkezett a Tornyai János Kulturális Városrehabilitációs Program, a múzeum látogatóbarát fejlesztése, valamint a régi PMK épületének felújítása. Nyár végére megújult főutcával és kulturális intézményekkel várja a látogatókat Hódmezővásárhely.

A Tornyai Kulturális Városrehabilitációs Program keretében újul meg a Dél-alföldi Regionális Operatív Program támogatásával a Tornyai János Múzeum, az Alföldi Galéria, valamit a görögkeleti templom. Az 1 milliárd 107 millió forint összegű beruházás megvalósulását 857 millió európai uniós támogatás segíti. A létesítmények közül az Alföldi Galéria még az ősszel elkészült és a görögkeleti templom külső homlokzatának felújítása is jó ütemben halad.

– Előkészítés alatt áll a templomtorony kupolájának fémlemez fedése. Az állványozás befejeződött. Az épület külső homlokzatának javítása, a repedések megszüntetése megtörtént – mondta Mucsi László a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és Városüzemeltetési iroda vezetője.

A Tornyai János Múzeum Rapcsák András utca 16-18. szám alatti épületénél a szerkezetépítés, a gipszkarton és légszerelési munkálatok, a gépészeti szerelések befejeződtek, de lefektették az alapvezetékeket, valamint a kábeleket is. A Deák Ferenc utca, a Rapcsák András utca és a Szegfű utca sarkán lévő új épület szerkezetépítése zajlik. A földszinti és az első emeleti falak elkészültek. A látogatóbarát fejlesztés 364 millió forint összköltséggel, 309 millió forintos uniós támogatásból valósul meg. A  Rapcsák András utca térburkolatának kiépítését hamarosan befejezik a szakemberek, hiszen a termálvezetékeket lefektették és a nyomáspróbákat is elvégezték a területen.

A korábbi PMK megújítására 1 milliárd 121 millió forint támogatást kapott az önkormányzat. A beruházás teljes költsége 1 milliárd 213 millió forint. Az új épület csaknem teljesen elkészült, itt már csak a belső ajtók elhelyezése, valamint a padlóburkolat hiányzik. A régi épületben a válaszfalak kialakítása, a belső villanyszerelés, a gépészeti alapszerelések, valamint a mellvéd burkolatok elhelyezése zajlik.

– Az épületnek hangsúlyozott része lesz a légtechnika. Ennek a kivitelezése is folyik. A légcsatornákat készítik el. Hozzákezdtek a tetőszerkezet kialakítása során a palafedés előtti szegély- és egyéb bádogozási munkákhoz is – mondta Mucsi László.

A keleti homlokzat nyílászárói elkészültek, így megkezdődhet a homlokzat visszaállítása az eredeti állapotba. A belső munkálatok: a vakolás, felületképzés és a színpad mögötti tér festése után a szerelvények elhelyezése lesz a záró lépés. Nyár végére megújult főutcával és kulturális intézményekkel várja a látogatókat Hódmezővásárhely.

Megszakítás