Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Nyár végére megújul a belváros

Befejeződött a Tornyai János Kulturális Városrehabilitációs Program keretében zajló munkálatok első üteme. A Tornyai János Múzeum, az Alföldi Galéria, a görögkeleti templom, valamint a dr. Rapcsák András utca felújításának nyár végére el kell készülnie. A beruházás összköltsége meghaladja az 1,1 milliárd forintot.

A Tornyai János Kulturális Városrehabilitációs Programra összesen 857 millió forintot nyert az önkormányzat az Európai Regionális Fejlesztési Alaptól, valamint a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökségtől. A projekt egyszerre több létesítmény felújítását szolgálja. A Tornyai János Múzeum és az Alföldi Galéria korszerűsítése, az ortodox templom teljes felújítása, valamint a dr. Rapcsák András utca sétálóutcává alakítása összesen 1 milliárd 109 millió forintba kerül majd. A munkálatok valamennyi helyszínen gőzerővel zajlanak. Az új liftet és lépcsőházat kapott Alföldi Galéria szinte teljesen kész, a 700 négyzetméterrel bővült látogatóbarát és interaktív Tornyai János Múzeum pedig már elérte 60%-os készültségi szintjét.

– Folynak a belső munkálatok: a válaszfalazás, a gipszkartonozás, a villanyszerelés, valamint a festők is dolgoznak. Az „A” épületnél van egy kis csúszás, mert az esőzés miatt nem tudták a szigetelést elvégezni, illetve a nemesvakolatot felvinni, de a májusi jó időben pótolni lehet majd az elmaradt munkákat – mondta Almási István alpolgármester.

A múzeum szomszédságában található görögkeleti templom felújítása is jól halad. Ez a város egyik legrégebbi műemlék épülete, ezért is különösen fontos a megóvása.

– Jelenleg a kupolaszerkezetet építik, de a külső vakolási és szigetelési munkálatok is folynak. Ennek a készültségi foka 50%-os – tette hozzá az alpolgármester.

A dr. Rapcsák András utca rendezése is előrehaladott állapotban van, bár az igazán látványos munkálatok csak ezután következnek, hiszen a területet látványelemek, szobrok, szökőkutak díszítik majd. A kivágott beteg hársfák után elkezdődött a mezei juharok ültetése is. Azért esett erre a fajtára a választás, mert ezek a fák jobban bírják a szélsőséges időjárási viszonyokat, mint elődeik. Valamennyi beruházásnak szeptember 29-re kell befejeződnie.

Megszakítás