Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Nyáron fokozottabban kell figyelni a kullancsokra

A csapadékos, kora nyári időjárás miatt a szokottnál több a kullancs a környékbeli erdőkben, mezőkben. Fontos tehát a védekezés és a megelőzés, a megfelelő ruházat használata, hiszen a kullancscsípés olyan súlyos betegségeket terjeszt, mint például az agyhártyagyulladás vagy a Lyme-kór.

A tavaszi, kora nyári évszak, a csapadékos időjárás kedvez a kullancsok szaporodásának, amelyek főként az erdős, mezős területeken, a bokros fás részeken találhatók meg nagyobb létszámban. A világban létező számos kullancsfajta közül Magyarországon a vörös hasú kullancs a legveszélyesebb, amely súlyos betegségeket idézhet elő. A kullancs önmagában nem fertőz, betegséget csak úgy terjeszthet, hogy ha az előzőleg megcsípett erdei, mezei rágcsálók által hordozott agyvelőgyulladás vírusát vagy az úgynevezett Lyme-kórt befecskendezi az emberbe. Mindkét betegségnek van viszont ellenszere, ez az agyvelőgyulladás esetén ez a védőoltás, a Lyme-kórnál pedig az antibiotikumos terápia.

– Az agyvelőgyulladás akut, drámai, nagyon gyors és veszélyes lefolyású, életveszélyes megbetegedés. A Lyme-kór hosszú hónapokra, évekre elhúzódó betegség, ez ellen nincs védőoltás, van viszont gyógyszer – mondta dr. Kovács László bőrgyógyász.

A kullancsok ellen sem a rovarirtó szerek, sem a szájon át bevitt készítmények nem nyújtanak megfelelő védelmet, segít ellenben az öltözködés.

– A boka területén zárt ruházatot kell hordani, a zoknit kívülről kell a nadrágra húzni, és nem szabad pólót, inget kívül hagyni, ahol be tud mászni a kullancs a ruha alá – mondta dr. Kovács László.

Fontos, hogy egy-egy természetjárás után mindenki vizsgálja át magát, hiszen a kullancs a befúródását követő 4-6 órán belül nem fertőz. Ha pedig kullancsot talál a bőrén, akkor az óramutató járásával ellentétes irányban csavarva távolítsa el.

Fejfájás, tarkómerevség, hányás, hányinger esetén azonnal keresse fel az orvosát, hiszen ezek az agyhártyagyulladás jelei. Ha pedig a csípés mentén gyűrűszerűen széli irányba terjedő bőrpírt lát, minden bizonnyal Lyme-kóros állat csípte meg, így gyógyszeres kezelésre lesz szüksége, mert ez a fertőzés ízületi, szív és ingerületvezetési, valamint idegrendszeri betegségeket idézhet elő.

Megszakítás